Hollywood med syvmils-­ steg inn i eventyrene

Vampyrene har sust over kinolerretet (og TV-ruta) med økende frekvens de siste par årene, og det er fortsatt duket for trollmenn og hobbiter en liten stund til. Men alt, både godt og vondt, må ta slutt en gang. Hva kommer nå?

Ut på ridetur James Franco, Zooey Deschanel og Danny McBride koser seg i sadelen. Fra filmen «Your Highness». Foto: Filmweb.
Ut på ridetur James Franco, Zooey Deschanel og Danny McBride koser seg i sadelen. Fra filmen «Your Highness». Foto: Filmweb. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Klassiske eventyr med eller uten ny vri, kan det se ut til. Filmer basert på, eller i alle fall tematisk relatert til folkeeventyr har allerede begynt å treffe duken i økende grad. Vi har ledd oss gjennom hysteriske Rare Exports' herjing med julenissen og nå nylig den morsomt miserable Rødhette og varulven. Sistnevnte er en åpenbar lefling med folkeeventyret, et frieri til Twilight-målgruppen og i mine øyne et interessant eksempel på vår tids kitsch. Men det er ikke bare periodefilmer eller filmer med direkte referanser til myter og sagn som bærer eventyrelementer i seg. Det kan diskuteres hvorvidt filmer som Hanna og Winter's Bone har tematikk og struktur fra folkeeventyret i bunn — som arketypene, heltens reise og overgangen fra barn til voksen. For å sitere skribent i Guardian, Andrew Purcell: «Winter?s Bone is essentially a fairytale, about a girl on a quest to find her missing father, but its ogres are methamphetamine cooks, addicts and dealers.»

Realisme med rot i mytiske figurer til tross, en av de aller mest tydelige tendensene i Hollywood for tiden er filmatiseringen av kjente eventyr, gjerne med en mørk dreining. Vi har sett på noen av de kommende filmprosjektene, og gir deg en liten oversikt. Den mest åpenbare observasjonen er at intet mindre enn tre varianter av Snøhvit og de syv dvergene er på trappene i 2012.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer