FRA HOLLYWOOD TIL BERGEN: Skuespiller og modell Fumi Desalu-Vold fant kjærligheten i Norge - og ble plukket ut til å spille en bestyrer på et asylmottak i Bergen. Trond Espen Seim som Varg Veum aner ugler i mosen i den mørke og actionfylte filmen «Varg Veum - De døde har det godt». Foto: Lars Eivind Bones
FRA HOLLYWOOD TIL BERGEN: Skuespiller og modell Fumi Desalu-Vold fant kjærligheten i Norge - og ble plukket ut til å spille en bestyrer på et asylmottak i Bergen. Trond Espen Seim som Varg Veum aner ugler i mosen i den mørke og actionfylte filmen «Varg Veum - De døde har det godt». Foto: Lars Eivind BonesVis mer

- Hollywood mer åpen enn det norsk filmmiljøet

Varg Veum-debutant Fumi Desalu-Vold har bakgrunn fra Hollywood, men hevder at norsk filmmiljø er lukket.

Hollywood-skuespiller og modell Fumi Desalu-Vold debuterer i den nye Varg Veum-filmen.

42-åringen hevder at det er vanskeligere å bli akseptert i Norge enn i Hollywood.

Døråpner - Det norske filmmiljøet er vanskelig å komme inn i for en utlending eller for folk med en annen hudfarge og bakgrunn, sier Fumi Desalu-Vold.

Selv har hun deltatt i en rekke amerikanske filmer og tv-serier.

WILL: Fumi Desalu-Vold spilte sammen med Will Smith i filmen «Hancock». Foto: Privat
WILL: Fumi Desalu-Vold spilte sammen med Will Smith i filmen «Hancock». Foto: Privat Vis mer

- Jeg elsker Norge og jeg håper at rollen i den nye Varg Veum-filmen kan være en døråpner for meg - og andre med en annen etnisk bakgrunn.

Vil være norsk Hun traff sin store kjærlighet, den tidligere norske svømmeren Ole Vold, i Los Angeles i 2009 - etter kort tid var det et par.

- Vi giftet oss tre ganger: først i LA, så i Nigeria og til slutt i Bergen, sier hun.

Nå har hun bodd to og et halvt år i Norge, mesteparten av tida i Oslo. Hun går på språkkurs og vil gjerne bli del av samfunnet. Som modell og skuespiller er hun mye i utlandet.

Will og Varg - Det er ikke lett for oss med annen hudfarge og bakgrunn å komme inn i norsk filmmiljø. Det er mye lettere i Hollywood enn her. Ingen tenker rase eller nasjonalitet i USA.

UMA: Fumi Desalu-Vold sammen med Uma Thurman. Foto: Privat
UMA: Fumi Desalu-Vold sammen med Uma Thurman. Foto: Privat Vis mer

Hun synes likevel det er et stort sprang fra Will Smith til Varg Veum.

- Mer glamour, og Will Smith er en hyggelig og jordnær fyr. Det viktigste er likevel skuespillerfaget - og gode fortellinger, og da er ikke forskjellene så store. «De døde har det godt» handler om trafficking og menneskesmugling - et problem som er viktig å fokusere på, sier hun.

Miss West Africa Fumi Desalu-Vold har en rolle i Steven Spielberg-filmen «Amistad» og i «Hancock» Will Smith. Hun har også vært med i kjente serier som «Ugly Betty» og «Entourage» - og filmer som «Sex And The City The Movie» og «Dreamgirls».

- Jeg ble Miss West Africa i 1990 og jobber fremdeles som modell, sier hun.

Hun føler seg veldig norsk og har ønske om å profilere kjente norske designere i utlandet. Hun har veldig sans for Nina Skarra, Peter Dundas og Fam Irvoll.

Annen bakgrunn Jørgen Langhelle kjenner godt Fumi og ektemannen Ole. Han mener Norge trenger langt flere skuespillere med en annen etnisk bakgrunn.

- Sverige og Danmark har langt flere skuespillere med annen bakgrunn. Vi må få flere som Fumi med i norske filmer, sier Langhelle.

Både Trond Espen Seim og regissør Erik Richter Strand beskriver Fumi som en fyrverkeri som var flott å ha med, selv om det meste av dialogen gikk på engelsk.

Trafficking i Bergen Privatetterforsker Varg Veum er tilbake - mørkere og råere enn noensinne.

FRUSTRERTE: Fumi Desalu-Vold sammen med Vanessa Williams fra «Frustrerte fruer». Foto: Privat
FRUSTRERTE: Fumi Desalu-Vold sammen med Vanessa Williams fra «Frustrerte fruer». Foto: Privat Vis mer

Den femte - av i alt seks nye filmer om Varg Veum - heter «De døde har det godt» og handler om ulovlig innvandring og trafficking.

Unge kvinner forsvinner fra asylmottak i Bergen og havner til forlystelse hos voksne menn og makteliten i byen.

Tro mot Staalesen Varg Veum og kjæresten Karin, spilt av Lene Nystrøm, vikles inn i et farlig nettverk - som inkluderer lukkede brorskap og bilde av buekorps som kanskje kan støte en stolt erkebergenser.

- Filmen er ikke basert på noen av bøkene til Gunnar Staalesen, men den er tro mot hans univers, sier Seim - som er glad for å ha Jørgen Langhelle.

«Varg Veum - De døde har det godt» har premiere fredag 20 januar.

PUFF: Fumi Desalu-Vold sammen med Puff Daddy. Foto: Privat
PUFF: Fumi Desalu-Vold sammen med Puff Daddy. Foto: Privat Vis mer
TEAM VARG VEUM: Her ser vi skuespillerne i «De døde har det godt».Fra venstre Trond Espen Seim, Bintu Sakor, Jørgen Langhelle, Fumi Desalu-Vold og regissør Erik Richter Strand. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TEAM VARG VEUM: Her ser vi skuespillerne i «De døde har det godt».Fra venstre Trond Espen Seim, Bintu Sakor, Jørgen Langhelle, Fumi Desalu-Vold og regissør Erik Richter Strand. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer