Hollywood nekter å stumpe røyken

Vanligere nå enn på 50-tallet.

(Dagbladet.no): Ofte forbinder man røyking på film med Hollywoods glansdager på 50-tallet, men en ny undersøkelse viser at filmbyen har vondt for å vende gamle vaner.

Antirøyk-organisasjonen Breathe California har analysert mer enn 160 av de mestselgende filmene i fjor, og resultatene var nedslående, sett med øyne som begynner å renne av litt tobakksrøyk:

I over 60 prosent av filmene røyker karakterene. Og i disse filmene er det i gjennomsnitt 15 sigarett-relaterte scener i løpet av en time.

Barn er utsatt

I tilsvarende undersøkelser fra 50-tallet var tallet 10 scener per time.

Breathe California mener dette er et problem fordi deres undersøkelser viser at barn lett lar seg lede av røyking på film. Det er nesten tre ganger så vanlig at mindreårige som jevnlig ser skuespillere røyke på film begynner å røyke selv, sammenliknet med jevnaldrende som ikke ser styggedommen, skriver Independent.

Om dette rett og slett skyldes at filmelskere oftere sitter inne og tar seg en pinne mens de ser film, sier undersøkelsen ingenting om.

- En eneste tobakksbeskrivelse i en film som passer for barn, er én for mye. Nesten alle filmene med 15-årsgrense innehold scener med røyking, og publikum ble utsatt for synet av en sigarett hvert andre minutt i snitt, sier Kori Titus i Breathe California til Independent.

MER RØYKING PÅ FILM: Amerikanske filmer inneholder flere sigaretter enn tidligere. Her er William H. Macy i satiren «Thank you for smoking». Foto: FILMWEB
MER RØYKING PÅ FILM: Amerikanske filmer inneholder flere sigaretter enn tidligere. Her er William H. Macy i satiren «Thank you for smoking». Foto: FILMWEB Vis mer

Lager advarsler

Han får støtte fra Deborah Arnott i organisasjonen Ash, en annen forening som jobber mot røyking.

- Regissører tror ofte at røyking er nødvendig fordi det var så vanlig i filmer tidligere. Men de har faktisk et ansvar for å ikke vise røyking til publikum.

Og filmfolkene hører faktisk på protestene. Produsent Harvey Weinstein («Sin City», «The Prophecy») er en av dem som nå lover å lage advarsler om det skal være røyking i hans framtidige filmer, skriver Independent.