Hollywood oppdager fransk krims kulthelt

«The Gunman» bygd på roman av Jean-Patrick Manchette.

TØFFING: Sean Penn skyter og slåss seg gjennom filmen «The Gunman», i regi av franskmannen Pierre Morel. Historien er bygd på en roman av et av fransk krimlitteraturs største navn de siste åra, Jean-Patrick Manchette (1942-1995).
TØFFING: Sean Penn skyter og slåss seg gjennom filmen «The Gunman», i regi av franskmannen Pierre Morel. Historien er bygd på en roman av et av fransk krimlitteraturs største navn de siste åra, Jean-Patrick Manchette (1942-1995). Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DVD/BOK: (Dagbladet): Regissøren Pierre Morel er kjent for den første filmen i «Taken»-trilogien. Han har også jobbet med «Transporter»-filmene, og kan action-sjangeren.

Siden han er franskmann, har han nok hatt en spesiell glede av å jobbe med «The Gunman», med Sean Penn i hovedrollen.

Mange har sett filmen, men hvor mange vet at den er bygd på en roman av Frankrikes største kulthelt i krimsjangeren?

Jean-Patrick Manchette (1942-1995) skrev ti høyt vurderte romaner på 1970-tallet. Spør du en fransk krim-afficinado hvem han setter høyest, er sjansene store for at Manchette blir trukket fram.

Han elsket jazz, sjakk og film noir. Han var aktiv på venstresida. Romanene hans er skrevet i ånden etter Dashiell Hammett og Raymond Chandler, med en touch av fransk eksistensialisme. Han kalles ofte en litterær utgave av filmkunstneren Jean Pierre Melville.

Ingen av bøkene hans fins på norsk, men fire av romanene er oversatt til engelsk under titlene «The Prone Gunman» (som ligger til grunn for Sean Penn-filmen), «3 To Kill», «Fatale» og «The Mad and the Bad».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.