Hollywood på trøndersk

Det var rød løper og glamour med løs snipp på filmfestivalen Kosmoramas åpningsfest.

TRONDHEIM (Dagbladet): -  Det skal ikke være for stivt. Vi har lyst til å gjøre det litt avslappet, sier festivaldirektør Solvor Amdal (34) om stilen på åpningen av den nye internasjonale filmfestivalen.

Stort nærmere Hollywood kommer du likevel ikke i Trøndelag: Den røde løperen var rullet ut for små og store kjendiser, som fikk sole seg i glansen fra blitslampene.

Fyrverkeri

Ordfører Rita Ottervik sto for den offisielle åpningen utenfor Nova kinosenter. Kjellerbandet spilte, og et fyrverkeri markerte starten på den fem dager lange festivalen.

Så var det klart for verdenspremiere på Bent Hamers nye film, «Factotum», basert på den amerikanske forfatteren Charles Bukowskis roman med samme navn. Regissøren selv var til stede med hovedrolleinnehaver Lili Taylor og produsent Jim Stark.

-  Jeg er spent på å se den ferdige filmen for første gang, men blir overrasket hvis den ikke er god. Jeg hadde en veldig god følelse da vi lagde den, sier festivalåpningens største stjerne, Lili Taylor, til Dagbladet kort tid før premieren.

-  For meg er det både skremmende og en lettelse å vise filmen for publikum for første gang. Vi har jo holdt på med den i sju år, men jeg er mer spent enn skremt, sier regissør Bent Hamer.

Dadafon

Etter filmpremieren var det fest på Nedre Elvehavn. Der var det dj-er, gjøglere og utekonsert med Dadafon. Det er Dadafons vokalist, Kristin Asbjørnsen, som har skrevet den stemningsfulle filmmusikken til «Factotum».

Kosmorama - Trondheim internasjonale filmfestival - arrangeres for første gang i år. Den byr på 93 filmer og 32 arrangementer fram til lørdagens avslutning med filmfest og prisutdeling.

Kanon heter den nye filmprisen, der filmbransjens egne folk står bak kåringen av fjorårets beste regi, manus, foto, klipp, produksjon, hovedrolle og birolle.

LOKAL KJENDIS: Trond Giske var på plass på åpningen av hjembyens festival.
STJERNEBESØK: Skuespilleren Lili Taylor, kjent fra bl.a. tv-serien «Seks fot under», var den største stjerna på åpningen av filmfestivalen Kosmorama i Trondheim i går. Hun kom sammen med regissør Bent Hamer.