Hollywood-Salander kan havne i Norge

Stieg Larsson-hysteriet kan være på vei over grensa fra Sverige. Det vil bety store verdier for Norge som innspillingsland

SKAPER HYSTERI: Hollywood-innspillingen av «Menn som hater kvinner» skaper hysteri i Sverige. Nå kan deler av filmen bli spilt inn i Norge. Her er Daniel Craig, som spiller Mikael Blomkvist, på settet i Uppsala. Foto:  FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
SKAPER HYSTERI: Hollywood-innspillingen av «Menn som hater kvinner» skaper hysteri i Sverige. Nå kan deler av filmen bli spilt inn i Norge. Her er Daniel Craig, som spiller Mikael Blomkvist, på settet i Uppsala. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIXVis mer

Den siste tiden har innspillingen av Hollywood-versjonen av Stieg Larssons «Menn som hater kvinner», snudd opp ned på gatelivet i Stockolm og andre svenske byer. Nå kan sirkuset være på vei over grensa.

Hovedrollene er besatt av stjernene Daniel Craig og Rooney Mara, og det amerikanske produksjonsselskapet Scott Rudin Productions vurderer nå å spille inne deler av filmen i Norge.

- Den amerikanske distributøren Sony Pictures Releasing sier det er en mulighet for opptak i Norge, men kan ikke bekrefte når de eventuelt kommer, sier Cathrine Kanck-Vårdal hos den norske distributøren Walt Disney Nordic.

Hun forteller at de så langt har lite informasjon, og hvor innspillingen i så fall vil finne sted er derfor ikke avklart.

Men på den velrenomerte filmdatabsen IMDb står «Oslo, Norway» oppført som innspillingssted. Det er dermed nærliggende å tro at det er hovedstaden som kan få besøk av storproduksjonen.

Store stjerner I Sverige har produksjonen skapt et eneste stort sirkus, med blant annet Stockolm og Uddevalla som innspillingssteder. Produsentene har holdt kortene svært tett til brystet, men det har ikke hindret svensk presse i å fotfølge både stjerner og kamerateam, alt i håp om å få et lite innblikk i produksjonen.

For med navn som Bond-helten Daniel Craig og «The social network»-stjerna Rooney Mara i rollene som Mikael Blomkvist og Lisbeth Salander, er interessen skyhøy.

Om det vil bli like mye oppstyr i Norge, er likevel noe usikkert. Ved en eventuell innspilling er det nemlig lite trolig at Craig og Mara vil bli å se.

- Dersom de kommer for å spille inn, så er det med en «second unit», altså uten hovedrolleinnehaverne, sier Kanck-Vårdal.

- Stor verdi Truls Kontny, direktør for Film Commission Norway,  mener likevel en eventuell innspilling vil være av stor verdi for Norge.

- Jeg kjenner til at de vurderer det, og vi forsøker å gjøre vårt for å få dette til. Det vil ha stor verdi for Norge som innspillingsland. Flere storproduksjoner kan komme som konsekvens av dette, sier Kontny.

Kontny jobber til daglig med å få utenlandske produksjoner til Norge. Han sammenlikner en eventuell innspilling med storfilmer som «Star Wars» og «James Bond», som tidligere har spilt inn scener her hjemme.

Kontny vil ikke estimere hvor stor reklameverdi en slik type innspilling vil ha, men legger ikke skjul på at vil være verdt mye.

- Dette er en storfilm som vil nå langt ut, sier han.

Skadet på settet For hovedpersonene Daniel Craig og Ronney Mara har innspillingen i Sverige så langt bydd på knallharde utfordringer. Mara dro tidlig til Sverige for å trene opp muskler, og øve på motorsykkel og slåssing.

Men Mara hadde tydeligvis ikke trent nok.

SALANDER: Rooney Mara spiller den engelsktalende versjonen av Lisbeth Salander Foto: Scanpix
SALANDER: Rooney Mara spiller den engelsktalende versjonen av Lisbeth Salander Foto: Scanpix Vis mer

I september skadet hun seg nemlig i skulderen under innspillingen av en scene å Ingarö i Stockholms skjærgård. Skaden var så alvorlig at innspillingen måtte stoppes i flere dager.

Mara måtte også kjempe for å i det hele tatt få spille hovedrollen i filmen.

Flere store navn ble nemlig lansert som høyaktuelle, deriblant Scarlett Johansson, Kirstin Stewart og Natalie Portman.

Til rollen som Blomkvist var også Brad Pitt lenge et hett navn.

90 millioner Men interessen rundt innspillingen er ikke bare et resultat av de store hovedrolleinnehaverne.

Historien om Blomkvist og Salander, ført i pennen av den nå avdøde Stieg Larsson, har gått som en landeplage både i Europa så vel som i USA, og i 2009 solgte Larssons «Millennium»-trilogi for rundt 90 millioner kroner.

Derfor vil det være av stor interesse for den norske distributøren dersom produksjonen kommer til Norge.

- For oss betyr det økt interesse rundt filmen. Det kan føre til at folk blir enda mer nysgjerrige, og kanskje flere også vil se filmen, sier Cathrine Kanck-Vårdal.

Filmen har planlagt premiere 21. desember 2011.