FAST ANSATT: Jan Gunnar Røise, skuespiller aktuell med skrekkfilmen «The Thing». Nå er han også fast ansatt på Nationaltheatret. 
Foto: Åse Holte / Dagbladet
FAST ANSATT: Jan Gunnar Røise, skuespiller aktuell med skrekkfilmen «The Thing». Nå er han også fast ansatt på Nationaltheatret. Foto: Åse Holte / DagbladetVis mer

Hollywood-skuespiller fast ansatt ved Nationaltheatret

Etter flere år med purringer har Nationaltheatret endelig klart å ansette skuespillere i fast stilling.

(Dagbladet): I over ett år har Dagbladet skrevet om Skuespillerforbundets krav til Nationaltheatret om å ansette flere skuespillere i fast stilling.

En avtale mellom forbundet og de store teatrene regulerer faste og midlertidige ansettelser. Nationaltheatret skal, ifølge avtalen, ha et ensemble bestående av minimum 42 faste skuespillere.

Under en pressekonferanse i dag ble det endelig kjent hvem de tre siste skuespillerne Tømta har valgt å ansette i faste stillinger. Det ble til slutt «The Thing»-skuespiller Jan Gunnar Røise, Torbjørn Harr og Jon Øigarden som sikret seg de meget populære jobbene.

- Dette har vært blant de mest benyttede frilans-skuespillerne ved huset de siste årene. Harr og Røise har gjort seg sterkt bemerket med Komilab på Torshov, og Øigarden har hatt store film- og teaterroller. Dette er skuespillere som er faglig sterke, samtidig som de er i konstant utvikling. Det er en stor glede for meg at de har takket ja til å være med å utvikle Nationaltheatret videre, sier Tømta I lengre tid har de hatt 38 faste, og rundt 80 skuespillere knyttet til seg totalt.

Tre i august I flere år har de to partene hatt dialog om å heve antall fast ansatte, og ved nyttår i fjor ble kravet en realitet ettersom ingenting skjedde. Etter det har en skuespiller gått av med pensjon, noe som betyr at Nationaltheatret måtte ansette fem skuespillere i faste stillinger. 

HAR BRUKT GODT MED TID:  Teatersjef ved Nationaltheatret Hanne Tømta.
HAR BRUKT GODT MED TID: Teatersjef ved Nationaltheatret Hanne Tømta. Vis mer

Til tross for det, ansatte teatersjef Hanne Tømta bare tre skuespillere i fjor - og det skjedde først åtte måneder etter det reelle kravet ble framsatt.

Den 9. august kunne Dagbladet fortelle at Petronella Barker, Trine Wiggen og Nader Khademi fikk fast jobb. Forrige gang noen ble ansatt i en fast stilling ved Nationaltheatret, var Ågot Sendstad den 1. august 2007.

Til tross for tre ansettelser i fjor høst, uttrykte Skuespillerforbundet skuffelse over at Tømta ikke klarte å oppfylle kravet om å heve antallet fast ansatte til 42.

FAST ANSATT: Torbjørn Harr.  Her på Litteraturhuset.   Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet.
FAST ANSATT: Torbjørn Harr. Her på Litteraturhuset. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet. Vis mer

- Jeg er overrasket over at Hanne Tømta (teatersjef, red.anm.) bare har ansatt tre. Tømta bør ansette to til raskest mulig. Hun har hatt god nok tid på dette, sa leder for Skuespillerforbundet Hauk Heyerdahl til Dagbladet da, og samtidig fortalte at han var skuffet.

Med dagens tre ansettelser, har Nationaltheatret 43 faste ansatte - en mer enn kravet.

FAST ANSATT: Jon Øigarden. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FAST ANSATT: Jon Øigarden. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer