JAMES BOND: Daniel Craig i «Skyfall». Den neste Bond-filmen blir den 25. i rekken og Craigs siste, men det spørs om det blir Norges-besøk på Craig. Foto: MGM
JAMES BOND: Daniel Craig i «Skyfall». Den neste Bond-filmen blir den 25. i rekken og Craigs siste, men det spørs om det blir Norges-besøk på Craig. Foto: MGM Vis mer

Hollywood snuser på Vestlandet med ny og enorm «James Bond». Derfor vraker de trolig Norge

Den 25. James Bond-filmen skal ha rundt to milliarder i budsjett, og jubileumsproduksjonen vil til Norge for å filme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - James Bond-produksjonen har vært med oss rundt på Vestlandet for å se på filmlocations, og de vil gjøre noe i Norge, men de vraker oss nok, sier film- og linjeprodusent i Truenorth, Per Henry Borch til Dagbladet.

VIL HA BOND: Linjeprodusent Per Henry Borch. Foto: Privat
VIL HA BOND: Linjeprodusent Per Henry Borch. Foto: Privat Vis mer

Grunnen er Bond-rettighetshaverne EON ikke rekker søknadsfristen for insentivordningen (se faktaboks) i januar, og dermed vil se etter andre land å spille inn filmen, ifølge Borch.

Han har brukt mye spalteplass i norsk presse på å kritisere den norske insentivordningen, som han har beskyldt for å være for pinglete og firkantet. Det hører med til historien at Truenorth selv har sterke økonomiske interesser i å få Bond-produksjonen hit.

TRAILER: Daniel Craig i «Spectre». Video: MGMVis mer Vis mer

- Russisk rulett

Men når det nå er «meget stor sannsynlighet» for at tidenes største James Bond-film er i ferd med å ryke, på grunn av en firkantet søknadsfrist, reagerer Borch sterkt.

- Hvem som faktisk kommer hit for å filme er russisk rulett. Det blir aldri «Game of Thrones» i Norge uten løpende søknadsfrister, sier Borch.

Han får støtte av direktøren i Visit Norway, Bente Bratland Holm.

- Det hadde vært utrolig å få James Bond hit, og svært synd om vi mista prosjektet. Dette er definitivt en mulighet man ikke får så ofte. De byene og land der James Bond er spilt inn er jo ikoniske, og interessen har lang levetid, sier Bratland Holm.

Den 25. i rekka

Som Dagbladet tidligere har omtalt ønsker sterke stemmer i filmbransjen å flytte insentivordningen fra kulturbudsjettet til næringsbudsjettet. Visit Norway ser store inntjeningsmuligheter i økt filmturisme.

- Det man ser på lerretet er kultur, men alt arbeidet som ligger bak er definitivt næring. Vil man noe med filmturisme, så må man velge de filmene som kan merkevarebygge Norge, og da må det være løsere rammer. Kommer det gode prosjekter er det veldig dumt at det er for seint å søke. Da forsvinner mulighetene foran nesa på oss, sier direktøren til Dagbladet.

Den 25. Bond-filmen har også skuespiller Daniel Craig i hovedrollen, og er tenkt premiereklar seint i 2019, ifølge Deadline.

- Biljakt ned Trollstigen

Det blir angivelig en spektakulær jubileumsversjon, og målet til det islandske produksjonsfirmaet Truenorth, er blant annet at den storstilte åpningssekvensen som Bond- filmene er kjent for, skytes i Norge.

- Se for deg biljakt ned Trollstigen og basehopping, i kjent Bond-stil, sier Borch.

- For Norge er det ikke ett filmkonsept i verden med så stor markedsverdi som James Bond. Med det mener jeg både norgesreklamen, og den enorme stjerna i boka til norsk filmbransje. Dette er OL i film, og vi bør vinne dem hit, fortsetter han.

- Dere i Truenorth vil vel også ha en bit av den gullmedaljen?

- Ja, men det viktigste for meg er at vi har en god insentivordning som fungerer, sier Borch.

Stor forskjell

Ifølge Filmkommisjonen på Vestlandet er det langt opp til nivåene på ordningene som regjerer i landene Norge sammenlikner seg med, når det kommer til filmgull som spektakulær natur og gode lysforhold:

I 2017 er taket på Norges ordning 56 millioner kroner, og Norsk filminstitutt opererer med to årlige søknadsfrister.

I New Zealand er taket på 1,4 milliarder kroner. Irland, Island, Canada, Storbritannia og Frankrike har ikke et tak. Alle konkurrentene har løpende søknadsfrist.

Fra 50 til 200 mill.

Nesten ti prosent av Islands turister drar på besøk fordi de har sett landskapet på film, såkalte filmturister, ifølge en videoreportasje fra International Business Times. Tall fra Innovasjon Norge viser at turisme utgjorde 159 milliarder kroner i Norge i 2016.

Ti prosent filmturisme mener Borch at bør være et mål, også for Norge:

FØRSTE TRAILER: Michael Fassbender spiller hovedrollen i «Snømannen».Video: UIPVis mer Vis mer

- Avhengig av hvor mye som sprenges kan «James Bond»-innspillingen legge igjen alt fra 50 til 200 millioner kroner, sier han.

Statssekretær Bård Folke Fredriksen (H) i Kulturdepartementet har tidligere uttalt overfor NRK at storfilmene «Snømannen» og «Downsizing» totalt omsatte for 190 millioner kroner i varer og tjenester i Norge. Suksessen var med på avgjørelsen om å øke insentivpotten med 11 millioner kroner ved forrige statsbudsjett.

Insentivordningen:

  • Ble innført i 2016 og er underlagt Norges Filminstitutt (NFI) via Kulturdepartementet.
  • Skal stimulere store utenlandske filmproduksjoner til å lage film og tv-serier i Norge ved å refundere opp til 25 prosent av innspillingsutgiftene.

Statsbudsjettet for 2018 og tilhørende kulturbudsjett slippes neste uke. Kulturdepartementet vil ikke bli intervjuet av Dagbladet om den videre utviklingen av insentivordningen på nåværende tidspunkt.

- Den norske insentivordningen er basert på en årlig budsjettbevilgning fra kulturdepartementet. Årets budsjettbevilgning blir etter all sannsynlighet disponert i sin helhet når vi vedtar tilskudd til de som søkte ved fristen 14. september, og vi vet ikke hvor mye midler vi har for 2018 før statsbudsjettet er vedtatt. Gitt at vi har årlige og begrensete budsjettbevilgninger, så har vi vurdert det slik at søknadsfrister vil gi størst mulig forutsigbarhet for søkerne - og best kvalitet på tildelingene, ettersom vi da kan vurdere søknadene opp mot hverandre. Vi kan ikke gjøre unntak for enkeltprosjekter, skriver avdelingsdirektør for kommunikasjon, innsikt og internasjonale forhold, Stine Helgeland i en epost til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer