Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kiefer Sutherland

Hollywood-stjerna med gitaren i Oslo

Lever ut artistdrømmen.

Hollywood-stjerna live: Kiefer Sutherland har i en alder av 50 våget å stikke hodet fram som artist. Foto: NTB / Scanpix 
Hollywood-stjerna live: Kiefer Sutherland har i en alder av 50 våget å stikke hodet fram som artist. Foto: NTB / Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I ni år var livet til Kiefer Sutherland å spille agent Jack Bauer. I tillegg kom det en miniserie fire år etter at tv-serien ble avrundet i 2010.

- Det er alltid trist å forlate en karakter som jeg er glad i. Men det føles godt at vi i løpet av de ni sesongene aldri ødela serien. Det var selvsagt ikke alt som var like bra hele tiden, men vi holdt det oppe til siste slutt, sier han på telefon fra Sverige.

- På et mer personlig nivå savner jeg menneskene. Vi ble som en stor familie, 40 mennesker giftet seg og det ble født 38 barn i løpet av årene vi jobbet med «24».

Skuespiller-musiker-stigma

Det er i anledning debutalbumet «Down in a hole» Hollywood-stjerna lørdag denne helga spiller på Rockefeller i Oslo.

Jack Bauer: Kiefer Sutherland i "24". Foto: TV2 
Jack Bauer: Kiefer Sutherland i "24". Foto: TV2  Vis mer

- Selv om jeg har reist mye som skuespiller, har jeg aldri besøkt Norge tidligere. Det gleder jeg meg til, spesielt siden jeg lenge har vært fascinert av Skandinavia på et politisk og økonomisk plan.

På de fleste kom det som en overraskelse da Sutherland i fjor debuterte som artist. Men han er vokst opp med musikk. Allerede som fireåring begynte han å spille fiolin, og da han var ti fikk han sin første gitar.

- Jeg har alltid skrevet sanger, men vært bevisst på stigmaet rundt skuespillere som gjør musikk. Da jeg var i 20-30-årene ville jeg aldri ha tenkt på å spille offentlig, sier han og fortsetter:

- Nå er jeg så gammel at jeg bryr meg ikke. Det verste som kan skje er at jeg blir latterliggjort. Så lenge jeg selv har tiltro til kvaliteten, må jeg tåle det.

Sutherland synes likevel det er utfordrende å skulle stå på scenen som seg selv.

- Det blir noe helt annet enn å spille en rolle på film eller teater. Du har ingen å gjemme deg bak, og historiene du forteller er fra ditt eget liv.

Trøblete periode

Musikalsk beveger han seg i country/americana-landskapet. Flere av tekstene er personlige beretninger fra skyggesiden.

- Med to nydelige døtre og to flotte stesønner er jeg en av de heldigste menneskene jeg kjenner. Jeg har opplevd mye og hatt anledning til å gjøre det jeg ville mest.

- Men det er lett å snakke om alt det gode i livet. Det er ofte det som sårer deg som fester seg. En kjærlighetssorg du aldri glemmer eller venner som er borte.

Sutherland forteller at platas tittelspor «Down in a hole» handler om en trøblete periode.

- I 20-årene gjorde jeg og vennene mine mye dumt. Det var drikking og festing og ikke alle klarte seg. Noe av det som har gjort sterkest inntrykk på meg er å miste venner på den måten.

President-rollen

Tv-dramaet «Designated Survivor» hadde premiere før fjorårets presidentvalg i USA. Serien, som finnes på Netflix, er nå inne i sin andre sesong.

President: Sutherland spiller Tom Kirkman i "Designated Survivor". Foto: NTB / Scanpix
President: Sutherland spiller Tom Kirkman i "Designated Survivor". Foto: NTB / Scanpix Vis mer

Utgangspunktet er at et ubetydelig regjeringsmedlem motvillig blir president når USAs president, visepresident og alle over han i rekka blir drept i et bombeattentat. Flere medier har påpekt parallellene mellom virkelighet og fiksjon.

- Tom Kirkman, som jeg spiller, og Donald Trump er to veldig forskjellige personer. Tom er en omtenksom og rettferdighetssøkende mann med omtanke for folket. Jeg tror ikke jeg skal si så mye mer enn det… Men det rollefiguren min har til felles med president Trump, er at begge totalt mangler erfaring.

Sutherland medgir gjerne at det virkelige politiske dramaet rundt Trump har gitt serien medvind.

- Vi har hatt en utrolig suksess, og det skyldes nok delvis at folk har fått en større interesse for storpolitiske forviklinger. Det som skjer er med på å aktualisere «Designated survivor» på en helt annen måte enn vi kunne forestilt oss.

Hele Norges coronakart