Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Den 12. mann»

Hollywood-stjerne: - Jeg liker å jobbe med nordmenn. De er litt som oss irer

Norsk storfilm snart ferdig innspilt. 

INNSPILLNG: Jonathan Rhys Meyers, som blant annet er kjent fra «The Tudors», sier at et av de største utfordringene i rollen som Gestapo-sjef i Tromsø, Kurt Stage, er å snakke tysk. Her er han på innspilling av en åpningsscene av filmen på Vippetangen i Oslo. Foto: John T.Pedersen / Dagbladet
INNSPILLNG: Jonathan Rhys Meyers, som blant annet er kjent fra «The Tudors», sier at et av de største utfordringene i rollen som Gestapo-sjef i Tromsø, Kurt Stage, er å snakke tysk. Her er han på innspilling av en åpningsscene av filmen på Vippetangen i Oslo. Foto: John T.Pedersen / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Naziflagget vaier i vinden på krigsskipet som ligger til kai. Kunstsnøen er lagt på asfalten, piggtrådgjerdet er festet og gamle biler er kjørt fram.

Alt er klart for innspilling av åpningsscenen i storfilmen «Den 12. mann» som skal forestille Tromsø havn - men som for anledningen er lagt til Vippetangen i Oslo.

Siden i fjor har regissør Harald Zwart og hans team spilt inn filmen som er basert på krigshelten Jan Baalsruds flukt under andre verdenskrig.

Kjent fjes

Hovedrollen spilles av Thomas «Finger'n» Gullestad. Men også andre velkjente fjes er å se i filmen - som den erfarne Hollywood-skuespilleren Jonathan Rhys Meyers (39).

Meyers, som er kjent fra «The Tudors» og «The Vikings», spiller i «Den 12. mann» en uforsonlig, iherdig og overbevist nazist. Nemlig Kurt Stage, sjef for Gestapo i Tromsø.

39-åringen forteller at han liker å jobbe i Norge, selv om det er noe kaldere enn det klimaet han er vant til.

- Jeg liker å jobbe med nordmenn. De er litt som oss irer. De er hardtarbeidene, flinke og hyggelige, sier Meyers, som er født og oppvokst i Dublin i Irland.

FILM: Filmen «Den 12. mann» har norgespremiere 10. november 2017. Foto:John T.Pedersen / Dagbladet
FILM: Filmen «Den 12. mann» har norgespremiere 10. november 2017. Foto:John T.Pedersen / Dagbladet Vis mer

Snakker tysk

Jonathan Rhys Meyers, som i 2006 fikk Golden Globe for sin rolle i «Elvis», har aldri før hatt en filmrolle som nazist, og legger ikke skjul på at rollen har bydd på utfordringer.

- Rollen har bydd på utfordringer på mange måter, men en av dem er å snakke tysk. Jeg har hatt med meg en lærer på settet som snakker flytende tysk, som har hjulpet meg, sier den nybakte småbarnsfaren, og legger til at han synes det har gått bra.

Rundt Meyers løper folk fram og tilbake for å gjøre klart til en av filmens største scener. Nærmere 80 skuespillere og 60 statister er i aksjon da «Den 12. mann» spilte inn en åpningsscene av filmen på havna i Oslo torsdag kveld. Filmen har et budsjett på 64 millioner kroner.

Før Jonathan Rhys Meyers kom til filmsettet i Lyngsalpene i Troms for om lag to uker siden, ble han nettopp ferdig med innspillingen av en ny sesong av «The Vikings».

At han skulle komme til Norge og spille i filmen «Den 12. mann» har han visst en god stund.

- Jeg er god venn med Harald Zwart, og fikk tilbud om denne rollen allerede for to år siden. Jeg takket ja med en gang, sier Golden Globe-vinneren.

OSLO: Nærmere 80 skuespillere og 60 statister var i aksjon under en åpningsscene av filmen «Den 12. mann» på Vippetangen i Oslo torsdag. Foto:John T.Pedersen / Dagbladet
OSLO: Nærmere 80 skuespillere og 60 statister var i aksjon under en åpningsscene av filmen «Den 12. mann» på Vippetangen i Oslo torsdag. Foto:John T.Pedersen / Dagbladet Vis mer

Krigshelten Baalsrud

Filmen «Den 12. mann» er basert på boka til Tore Haug «Jan Baalsrud og de som reddet ham». Mens den tidligere Oscar-nominerte filmen «Ni liv» fra 1957, som hovedsakelig handlet om Baalsruds flukt, vil «Den 12. mann» også skildre de omkringliggende omstendighetene og alle hjelperne han traff på veien.

Jan Baalsrud er mest kjent for sin flukt fra tyskerne i Troms våren 1943. Baalsrud fluktet fra Ribbenesøy i Troms, over Lyngseidet og til Sverige ved hjelp av lokalbefolkningen. Til tross for at han, blant annet, amputerte ni tær på turen, overlevde han.

Regissør Harald Zwart sier at det er viktig å fortelle historier fra andre verdenskrig.

- Denne historien har jeg båret på i ti år. Baalsrud sa selv at han ikke var en krigshelt, og mente at alle som hjalp han da han flyktet fra tyskerne, gjorde at han overlevde. Jeg synes det er viktig å fortelle denne historien, og fortelle om alle grusomhetene våre forfedre gikk gjennom, sier Zwart.

Selv har han et spesielt forhold til andre verdenskrig.

- Bestefaren min var krigsseiler, og faren min satt i konsentrasjonsleir i Indonesia. Jeg hørte mye om det som barn, og jeg synes det er viktig at våre egne barn kjenner til hvilke ofre som ble gjort for at vi fikk den friheten vi har i dag, sier regissøren.

VIPPETANGEN: Hovedrolleinnehaver Thomas Gullestad ankom filmsettet uten kostyme og sminke. Hans rolle som Jan Baalsrud er ikke en del av åpningsscenen som ble spilt inn torsdag kveld på Vippetangen i Oslo. Her er han sammen med regissør Harald Zwart. Foto:John T. Pedersen / Dagbladet
VIPPETANGEN: Hovedrolleinnehaver Thomas Gullestad ankom filmsettet uten kostyme og sminke. Hans rolle som Jan Baalsrud er ikke en del av åpningsscenen som ble spilt inn torsdag kveld på Vippetangen i Oslo. Her er han sammen med regissør Harald Zwart. Foto:John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Berg- og dalbane

Thomas «Finger’n» Gullestads rolle som Jan Baalsrud er hans første rolle i en spillefilm. Gullestad, som blant annet er kjent fra Klovner i Kamp og «Dansken & Finger'n», sier det har vært en berg- og dalbane.

INNSPILLING: Krigsskipet ligger klart på Vippetangen i Oslo. Foto:John T.Pedersen / Dagbladet
INNSPILLING: Krigsskipet ligger klart på Vippetangen i Oslo. Foto:John T.Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Det har skjedd mye på kort tid, både fysisk og mentalt. Fysisk fordi jeg blant annet har gått ned 15 kilo på to måneder. Mentalt sett har jeg forsøkt å jobbe meg inn i rollen, og jeg har snakket mye med folk som har opplevd andre verdenskrig, sier Gullestad og fortsetter:

- Jeg har også forsøkt å sette meg inn i Jan Baalsruds situasjon. Jeg har brukt det verste jeg selv har opplevd, og prøvd å relatere meg til hans situasjon, selv om det ikke blir det samme. En ting er å prøve å sette seg inn i det, men en annen ting er å spille det og få det ut, sier Gullestad.

Gullestad ankom filmsettet på Vippetangen i Oslo uten kostyme og sminke, siden han ikke er en del av åpningsscenen som spilles.

«Finger'n» synes rollen har gitt mersmak på filmbransjen.

- Det har vært utrolig moro og lærerikt. Jeg håper å kunne gjøre mer av dette, sier han.

Filmen har norgespremiere 10.11.2017.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media