Hollywood-stjerner på vinterføre

Vinterens mest forrykende actionthriller er signert finsk-amerikanske Renny Harlin og heter «The Long Kiss Goodnight». Hovedrollene bekles av Geena Davis og Samuel L. Jackson. - Jag kan tala lite svenska, avslører Geena i et intervju med Dagbladet.

Hun spiller den yndige læreren og husmoren Samantha Caine i en liten vinterby i Amerika. For åtte år siden ble hun skyllet i land med hukommelsen og identiteten vasket vekk. Men glimtvis vender hukommelsen tilbake; hun er ikke Samantha, men CIA-drapsmaskinen Charly.

- Jeg er en husmor som viser seg å være en James Bond. Filmen har mye humor og er full av utrolig action. Den er morsommere enn de fleste actionfilmer, sier Geena Davis.

Tøff kvinne

- Forskjellen på «The Long Kiss Goodnight» og andre actionfilmer er at her er en kvinne den tøffe helten. Rollen er den hardeste jeg har hatt. 90 prosent av stuntene gjorde jeg selv - inkludert å svømme blant isflak, sier Geena.

Regissør Renny Harlin er hennes mann. De giftet seg for tre år siden, og Geena forteller Dagbladet at nå synes hun snart tida er inne til å få barn.

Til Sverige

- Jeg føler meg som en adoptert skandinav. For 22 år siden bodde jeg ni måneder ved Uppsala. Var 17 år og gikk på skole. Vi er på vei dit, og jeg skal sette av tid til å besøke gamle venner, sier hun på overraskende godt svensk.

Deretter bærer det til Helsinki og finske Lappland. - Der skal Renny og jeg tilbringe jula sammen med hans familie. Geena medgir at det er tøft å være kvinne i Hollywood.

Menn og mannsroller dominerer, men etter gjennombruddet med «Thelma & Louise» i 1991 har hun ikke problemer med å hevde seg i eliten.

Svart stjerne

Det har heller ikke Samuel L. Jackson som spiller den frynsete privatetterforskeren Mick Henessey i filmen. Jackson har deltatt i 40 filmer; «Jungle Fever» åpnet dører, men det virkelige gjennombruddet kom med «Pulp Fiction». Der spilte han den bibelsiterende leiemorderen Jules.

Sam, som han foretrekker å kalle seg, er en karakterskuespiller som tilfører både «Pulp Fiction» og «The Long Kiss Goodnight» en nødvendig dose ironi og «understatement». På hele 70- og 80-tallet spilte Sam hovedsakelig teater. Han regnes for tida som en av de aller største svarte stjernene i Hollywood.

Ber til Gud

- Det er mye vold i filmen, men humor og ironi tar brodden av denne. Dette er «popcorn-movie»; to timer med fartsfylt underholdning. Nothing else.

Jeg tror jeg er med på å skape en riktig distanse til volden. - Amerikanske fengsler er fulle av svart ungdom.

Har ikke du som forbilde et spesielt ansvar for det svarte Amerika?

- Jeg har vært gift med den samme kvinnen i 26 år og har en datter på 14. Jeg ber til Gud morgen og kveld, er sosialt og politisk interessert og har en god utdannelse. Selv om jeg dreper på film, vet folk hvem jeg er og hva jeg står for.

Regissør Renny Harlin beskriver «The Long Kiss Goodnight» som en ny generasjon actionfilm.

Postmoderne action

- Det er en postmoderne actionfilm hvor en kvinne har den tøffe rollen og hvor humor er en vesentlig del av voldsaspektet.

- Er bomber, blod og spesialeffekter i film som narkotika? Man må har mer og sterkere doser for hver gang?

- Det samme gjelder vel også for Shakespeare ... Teknologien gir oss stadig nye muligheter med voldsomme effekter, dessuten vil publikum ha det. Om to år vil trenden snu; da går jeg over til romantisk drama ...

Svikter ungdom

Renny Harlin er enig i at det amerikanske samfunnet gjennomsyres av vold og sex-kriminalitet. Men han vil ikke gi filmindustrien skylden for det.

- Når jeg er hjemme i Helsinki kan jeg gå ute om kvelden uten å være redd - en herlig følelse. Det amerikanske samfunnet svikter ungdommen. Men når det gjelder vold, synes jeg ikke filmindustrien kan kritiseres. Det kan derimot en rekke dataspill der åtteåringer kan kappe hodet av folk.

Når den finske juleferien er over og Renny Harlin og kona Geena Davis er tilbake i USA, går han i gang med nye filmplaner:

- Min neste film skal være science-fiction. Jeg mangler bare manus ...

STJERNEBESØK: Samuel, Geena og Renny