Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hollywood-streik nyttig for indiefilmskaperne

Filmstudioenes penger sitter løst på Sundance-festivalen.

(Dagbladet.no): Mens manusforfatterne i Hollywood streiker på den tredje måneden i den verste arbeidskonflikten som har rammet den amerikanske film- og TV-bransjen på flere tiår, startet årets utgave av Sundance-festivalen - USAs største for uavhengig film - i Utah torsdag.

Der håper de uavhengige filmskaperne at de store filmstudioene vil handle mer indiefilm enn vanlig, nettopp fordi de ikke får realisert egne prosjekter så lenge skribentene er borte fra jobb, melder CNN.

Føler seg skyldig

Svenske Johan Renck - eller Stakka Bo, for de som husker ham som popstjerne på 80-tallet - er på Sundance for å promotere sin første kinofilm som regissør, «Downloading Nancy». Han regner med at rettighetene til filmen vil bli solgt nettopp på grunn av streiken.

- Og på en måte er jeg glad for det. Men jeg kan ikke noe for at jeg føler meg litt skyldig, sier han til CNN.

Filmselskapene selv nedtoner streikens betydning.

- Det er alltid skarp konkurranse om filmene på Sundance. Vi er her hvert år på leting etter noe å kjøpe, og håper vi finner noe i år, uttaler Peter Rice i Fox Searchlight, som tidligere har plukket opp kassasuksesser som «Napoleon Dynamite» i skibyen i Utah.

Bevegelse i konflikten

SER MULIGHETER: Manusforfatterstreiken i USA kan åpne dører for filmskapere som svenske Johan Renck - her fotografert sammen med Eva Herzigova. - Men jeg føler meg skyldig, sier han. Foto: SCANPIX
SER MULIGHETER: Manusforfatterstreiken i USA kan åpne dører for filmskapere som svenske Johan Renck - her fotografert sammen med Eva Herzigova. - Men jeg føler meg skyldig, sier han. Foto: SCANPIX Vis mer

Nyhetsbyrået AP melder i dag om bevegelse i den fastlåste konflikten, som blant annet handler om kompensasjon for at filmer og TV-serier nå også publiseres på internett og blant annet reduserte den store Golden Globe-prisutdelingen fra glamorøs galla til en enkel pressekonferanse forrige uke. 

Uformelle samtaler mellom manusforfatternes forening Writer\'s Guild of America og de største studioene kan muligens finne sted neste uke, etter at regissørenes arbeidstakerorganisasjon har vunnet fram med en løsning på hvordan de kan kompenseres for nettpublisering.

Sundance-festivalens grunnlegger Robert Redford kommenterer saken overfor AP:

- Dette er et tegn på at streiken ikke vil vare mye lenger, sier han.

FESTIVAL I GANG: det er ikke bare i Tromsø det er filmfestival om dagen. Hvert år forvandles skibyen Sundance til filmby i januar.
503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media