BRUCE LEE: Statuen av den legendariske kampsportlegenden ble reist i Hongkong i 2005. Nå blir han "hvitvasket" i en ny Hollywood-film. Foto: AP / NTB Scanpix
BRUCE LEE: Statuen av den legendariske kampsportlegenden ble reist i Hongkong i 2005. Nå blir han "hvitvasket" i en ny Hollywood-film. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

Hollywood vasker hvitere

Asiatiske skuespillere velges bort, og Bruce Lee blir redusert til en bifigur. 

Kommentar

Debatten om dårlig tilbud av roller til afroamerikanske skuespillere har pågått lenge, men fikk en ny omdreining ved siste Oscar-utdeling. Nå melder asiatiske skuespillere samme frustrasjon. De opplever at asiatiske rollefigurer spilles av hvite stjerner, straks Hollywood får kloa i produktene.

Å bruke «blackface» eller «yellowface», altså sminkede hvite skuespillere framfor de autentiske, er et gammelt fenomen i Hollywood-industrien. Skjeve øyne og brede lepper utgjorde de forenklede stereotypiene. I dag er dette nærmest tabu. Men problemet går ikke bort; det har bare fått andre utslag.

Nå snakkes det om om «hvitvasking». Roller som i utgangspunktet er skrevet for asiater, blir omskrevet til hvite karakterer. Et annet fenomen, som vekker like stor frustrasjon blant asiatiske skuespillere, er at manusforfattere skriver inn hvite karakterer i historier som er hel-asiatiske. Motivene er mange; produsentene klager på at tilfanget av asiatiske skuespillere er for lite. Det hevdes også at publikum har problemer med å identifisere seg med hovedpersoner som ikke er hvite.

Hollywood-industrien er grunnleggende reaksjonær. Ingen tør ta sjanser i et underholdningsmarked som henvender seg til et massepublikum. En framtidig trøst må være at Kina nå er i ferd med å utvikle seg til et filmmarked av store dimensjoner. Amerikanske produsenter som vil samhandle med kinesiske investorer, vil nødvendigvis måtte tilpasse filmene til et nytt publikum.

I mellomtida irriterer mange kinesere seg over filmen om legendariske Bruce Lee (1940-1973), mannen som brakte kinesisk kampsport til kinolerretet. «Birth of the Dragon» handler om en kontroversiell kamp i California i 1964 der Bruce Lee kjemper mot Wong Jack Man. Den virkelige kampen handlet angivelig om tabuet mot å lære bort kinesiske kampsport-teknikker til hvite, vestlige utøvere.

BRUCE LEE (1940-1973)
BRUCE LEE (1940-1973) Vis mer

I filmversjonen har Hollywood-produsentene innført en hvit rollefigur som mellommann mellom Lee og Wong. En hvit kampsportelev helt uten røtter i de virkelige begivenhetene. På sosiale medier klager asiatiske seere over at Bruce Lee er blitt redusert til en karikatur og en bifigur i historien om Bruce Lee.

Nå har debatten om «yellowface» og hvitvasking også omfattet to kommende filmversjoner av det kjente kinesiske sagnet om Hua Mulan, jenta som dro i krigen forkledd som gutt. Disney har allerede laget tegnefilmen om Mulan, men skal nå lage en actionfilm med levende skuespillere. I rykter som har versert om filmen skal den kinesiske krigerjenta falle for en «hvit ridder». Disney har nå forsikret om at filmen, som skal ha premiere i 2017-18, skal ha en hel-asiatisk rolleliste.

En annen Mulan-versjon, som produseres av Sony, har hyret regissøren for «Game of Thrones», Alex Graves, til regijobben. Hvorfor ikke en asiatisk regissør, spør kritikerne.