Hollywood vasker hvitere

Asiatiske skuespillere velges bort, og Bruce Lee blir redusert til en bifigur. 

BRUCE LEE: Statuen av den legendariske kampsportlegenden ble reist i Hongkong i 2005. Nå blir han "hvitvasket" i en ny Hollywood-film. Foto: AP / NTB Scanpix
BRUCE LEE: Statuen av den legendariske kampsportlegenden ble reist i Hongkong i 2005. Nå blir han "hvitvasket" i en ny Hollywood-film. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer
Kommentar

Debatten om dårlig tilbud av roller til afroamerikanske skuespillere har pågått lenge, men fikk en ny omdreining ved siste Oscar-utdeling. Nå melder asiatiske skuespillere samme frustrasjon. De opplever at asiatiske rollefigurer spilles av hvite stjerner, straks Hollywood får kloa i produktene.

Å bruke «blackface» eller «yellowface», altså sminkede hvite skuespillere framfor de autentiske, er et gammelt fenomen i Hollywood-industrien. Skjeve øyne og brede lepper utgjorde de forenklede stereotypiene. I dag er dette nærmest tabu. Men problemet går ikke bort; det har bare fått andre utslag.

Nå snakkes det om om «hvitvasking». Roller som i utgangspunktet er skrevet for asiater, blir omskrevet til hvite karakterer. Et annet fenomen, som vekker like stor frustrasjon blant asiatiske skuespillere, er at manusforfattere skriver inn hvite karakterer i historier som er hel-asiatiske. Motivene er mange; produsentene klager på at tilfanget av asiatiske skuespillere er for lite. Det hevdes også at publikum har problemer med å identifisere seg med hovedpersoner som ikke er hvite.

Hollywood-industrien er grunnleggende reaksjonær. Ingen tør ta sjanser i et underholdningsmarked som henvender seg til et massepublikum. En framtidig trøst må være at Kina nå er i ferd med å utvikle seg til et filmmarked av store dimensjoner. Amerikanske produsenter som vil samhandle med kinesiske investorer, vil nødvendigvis måtte tilpasse filmene til et nytt publikum.

I mellomtida irriterer mange kinesere seg over filmen om legendariske Bruce Lee (1940-1973), mannen som brakte kinesisk kampsport til kinolerretet. «Birth of the Dragon» handler om en kontroversiell kamp i California i 1964 der Bruce Lee kjemper mot Wong Jack Man. Den virkelige kampen handlet angivelig om tabuet mot å lære bort kinesiske kampsport-teknikker til hvite, vestlige utøvere.

BRUCE LEE (1940-1973)
BRUCE LEE (1940-1973) Vis mer

I filmversjonen har Hollywood-produsentene innført en hvit rollefigur som mellommann mellom Lee og Wong. En hvit kampsportelev helt uten røtter i de virkelige begivenhetene. På sosiale medier klager asiatiske seere over at Bruce Lee er blitt redusert til en karikatur og en bifigur i historien om Bruce Lee.

Nå har debatten om «yellowface» og hvitvasking også omfattet to kommende filmversjoner av det kjente kinesiske sagnet om Hua Mulan, jenta som dro i krigen forkledd som gutt. Disney har allerede laget tegnefilmen om Mulan, men skal nå lage en actionfilm med levende skuespillere. I rykter som har versert om filmen skal den kinesiske krigerjenta falle for en «hvit ridder». Disney har nå forsikret om at filmen, som skal ha premiere i 2017-18, skal ha en hel-asiatisk rolleliste.

En annen Mulan-versjon, som produseres av Sony, har hyret regissøren for «Game of Thrones», Alex Graves, til regijobben. Hvorfor ikke en asiatisk regissør, spør kritikerne.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.