Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hollywood vil lage færre filmer

Nekter å høre på George Lucas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hollywood er tilsynelatende i krise. Martin Scorsese vil slutte å lage filmer for de store studioene, og i stedet satse på uavhengige lavbudsjettsfilmer og dokumentarer.

George Lucas vil slutte å lage filmer - punktum. Og også Peter Jackson har erklært seg lei av filmmediet.

Felles for disse tre er at de er tre blockbuster-regissører som er lei av Hollywoods inntjeningskrav, og satsing på dyre og «urisikable» storfilmer. Den amerikanske filmindustrien lager færre filmer enn på lenge, og hver av dem må tjene mer penger om hjulene skal gå rundt. George Lucas er blant dem som nå tar til orde for å spre risikoen, ved å lage flere filmer som det koster mindre å lage.

Warner Brother Pictures er studioet som har slitt hardest i sommer. De vil imidlertid ikke følge Lucas\' råd.

Ingen sikre filmer

Warner startet sommeren dårlig, med «Superman Returns» - en film som tjente mindre enn mange hadde forventet. Siden har dyre prosjekter som «Lady In The Water», «The Ant Bully» og «The Poseidon Adventure» floppet.

Studioets direktør, Alan F. Horn, ser problemene i dagens filmklima, og viser til suksessen med «Da Harry møtte Sally» i 1989. Filmen spilte inn lite den første uka, men vokste seg til å bli en stor suksess i løpet av sommeren.

- Hvis dette skjedde i dag, ville overskriften i Variety vært «Da Harry møtte katastrofen». De ville ha drept oss etter åpningshelgen, og vi ville aldri ha fått noen mulighet til å bygge opp filmen, sier han til New York Times.

UVENTET SUKSESS: Martin Scorsese og skuespillerne på settet til «The Departed». Etter å ha floppet med flere storfilmer i sommer, er det filmer som dette Warner håper skal redde dem i år. Foto: FILMWEB
UVENTET SUKSESS: Martin Scorsese og skuespillerne på settet til «The Departed». Etter å ha floppet med flere storfilmer i sommer, er det filmer som dette Warner håper skal redde dem i år. Foto: FILMWEB Vis mer

Tradisjonelt har Warner levd godt på storfilmer, de seneste årene med «Harry Potter»-serien og «Batman Begins». Men filmer som «The Poseidon Adventure» er en påminnelse om at stort budsjett ikke nødvendigvis betyr store inntekter.

- Et sikkert kort er ikke et sikkert kort lenger. «Poseidon» var sikker på papiret, men viste seg å ikke være det. Er «Harry Potter» et sikkert kort? Ja, helt til en av filmene flopper, og fansen blir rasende. Det finnes rett og slett ikke trygge filmer lenger, sier han.

Små marginer

Denne høsten må Warner håpe på at de mindre filmene - som «The Departed», «Blood Diamonds» og «The Fountain» slår til. Førstnevnte er laget av Martin Scorsese, og ble filmskaperens mest innbringende film i en åpningshelg noensinne.

Men selv om Warner er presset til å kutte kostnadene, er de ikke villige til å satse på mindre filmer alene. Marginene er nemlig små.

- Om «Superman» hadde tjent inn dobbelt så mye som det gjorde, ville hele sommeren ha sett helt annerledes ut, forklarer produksjonsdirektør Jeff Robinov.

Så om det skjer en revolusjon i Hollywood, der flere satser på smalere filmer, er ikke Warner interessert i å være med. De varsler i stedet at de ønsker å lage enda færre filmer - mellom 18 og 22 i året. Og de må ha en bred appell på verdensbasis.

- Dette er et jagerfly, ingen elvebåt, sier Alan F. Horn til The New York Times.

Denne høsten må Warner imidlertid stole på outsiderne. Og de tidlige tegnene er lovende. I tillegg til Scorsese-suksessen, nevnes «Blood Diamond» (med Leonardo Di Caprio) og «The Good German» (George Clooney) som mulige Oscar-kandidater.

Men siden de to første er svært voldelige, og George Clooney-filmen er i svart/hvitt, kan det bli vanskelig å tjene store penger på dem.

SKUFFET: «Superman Returns» skulle være Warners flaggskip denne sommeren. Men filmen tjente ikke inn like mye som forventet.
SANK: «Poseidon» forsvant fort fra den amerikanske kinotoppen.
SER PROBLEMET: Men Warner-direktør Alan F. Horn vil ikke lage flere, billigere filmer av den grunn. Her er han avbildet sammen med Oscar-vinner Hilary Swank.
GIR SEG MED FILM: George Lucas\' Lucasfilm vil slutte å lage filmer.