Hollywoods Askepott

På kino gjør Julia Roberts kjempesuksess som Erin Brockovich. Trebarnsmammaens virkelige liv er enda mer eventyrlig enn hva Hollywood serverer i en av årets beste påskefilmer.

Absolutt ikke noe lå til rette for at den virkelige Erin noensinne skulle kare seg opp og fram i hjembyen Lawrence i Kansas. Etter å ha gått ut av gymnaset i 1978 drømte hun som så mange andre ungjenter om en modellkarriere. Det gikk ganske dårlig, og jenta måtte ta til takke med det hun fikk av strøjobber.

Skilt to ganger

Så traff hun restaurantsjefen Shawn Brown, som hun etter hvert fikk to barn sammen med. Heller ikke her hadde hun lykken med seg, paret ble skilt i 1987.

To år seinere forsøkte hun på nytt med Steven Brockovich, men livet med børsmekleren ble alt annet enn vellykket. Da de skiltes, oppdaget Erin at hun var gravid igjen.

Beth - som i dag er ni år - er ikke det eneste hun beholdt etter bruddet. Det tungebrekkende etternavnet har hun aldri kvittet seg med.

- Egentlig hadde jeg tenkt å bytte navn, men det ville ha kostet meg 5000 kroner, så jeg droppet det, har hun uttalt i et intervju.

Erin Brockovich var mer opptatt av hvordan hun skulle klare å overleve uten fast jobb og med tre ekstra munner å mette.

Vendepunktet

En trafikkulykke viste seg å bli noe av et vendepunkt i Erins liv. Sammen med sin advokat Ed Masry i advokatfirmaet Masry & Vititoe gikk hun til sak mot bilisten som hadde kjørt på henne.

Etter å ha tapt saken mente Erin at advokaten skyldte henne en tjeneste, og regelrett presset ham til å gi henne en sekretærjobb.

- Jeg er ingen blond bimbo, men har erfaring og utdannelse fra Wader Business College, fortalte hun advokaten. Mot alle odds ble hun ansatt med en månedslønn på 6500 kroner.

Mens hun drev og arkiverte dokumenter om energiselskapet Pacific Gas & Electric Company (PG & E), slo det henne at et uvanlig stort antall innbyggere rundt kraftselskapets fabrikk var blitt alvorlig syke.

Sekretær-Erin dro for egen regning til småbyen Hinkley og intervjuet innbyggerne. Jo mer hun gravde, jo flere sykdomstilfeller ble avdekket. Erin visste etter hvert at hun var på sporet av en gedigen skandale. Etter hvert fant hun ut at PG & E hadde benyttet kreftframkallende krom som rustbeskyttelse. Dette hadde forgiftet vannet og påført byens innbyggere kreftsykdommer.

Rekordsum

Uten noen form for juridisk utdannelse lyktes Erin Brockovich i å føre saken for en amerikansk domstol og attpåtil vinne. De 634 innbyggerne fikk dele 2,9 milliarder kroner.

Som belønning for å ha fått utbetalt den største erstatningssummen for en miljøovertredelse i USAs historie, kunne hun putte nærmere ni millioner inn på egen konto, etter å ha betalt en nesten like stor sum i skatt.

Selv har trebarnsmoren måtte betale en høy pris for sin ukuelige innsats for Hinkleys innbyggere. Kjæresteforholdet røyk, og Erin fikk også helsemessige problemer etter å ha oppholdt seg over lengre perioder i ørkenbyen Hinkley. Legene oppdaget en godartet svulst i nesa hennes og konstaterte at hun hadde fått nedsatt immunforsvar.

Lykkelig

I dag smiler lykken igjen til den kompromissløse trebarnsmoren. Hun har giftet seg for tredje gang. Den nye ektemannen Eric Ellis traff hun på et av amerikanernes mest populære sjekkesteder - gymen.

Erin Brockovich fortsetter sitt korstog mot PG & E. I november skal hun føre en nesten identisk sak mot selskapet, som hun hevder har forgiftet innbyggerne i byen Kettleman i California.

Alt ligger derfor vel til rette for et gjensyn med Hollywoods nyeste Askepott i «Erin Brockovich II».

harald.haave@dagbladet.no

FRA FILMEN: Julia Roberts fikk 160 millioner for å spille Erin Brockovich.