Hollywoods glade budskap

Et godt budskap og en dårlig slutt.

Når Hollywood bestemmer seg for å banke inn et budskap, så gjør de det for fullt. Det er dessverre «Gi det videre» et godt eksempel på. I utgangspunktet har filmen en enkel og god filosofi: Hvis noen gjør en god gjerning mot deg, skal du gi det videre ved å gjøre en god gjerning mot tre andre. Og så videre. En fin tanke, et slags kjedebrev for medmenneskelighet, men det er på langt nær nok for Hollywood.

Skoleoppgave

Læreren Eugene Simonet (Kevin Spacey) på en skole i Las Vegas gir den nye klassen sin en oppgave: Hva ville du gjøre for å forandre verden? 11-åringen Trevor (Haley Joel Osment, kjent fra «Den sjette sjansen») tar oppgaven alvorlig, og finner på «gi det videre»-filosofien. En av de tre gode gjerningene hans er å føre sammen sin drikkfeldige mamma Arlene (Helen Hunt) og læreren, som har fått ødelagt ansiktet sitt i en ulykke han ikke vil snakke om. Mye av filmens to timer handler om følelsene til Arlene og Eugene, han er så innelukket og reservert at han skvetter unna ethvert forsøk på intimitet. Samtidig leter en pågående journalist (Jay Mohr) i Los Angeles etter kilden til «gi det videre»-bevegelsen, som han kaller det. Han kommer til Las Vegas, sporer opp Arlenes enda mer alkoholiserte mor (Angie Dickinson), og derfra er veien kort til Arlene og Trevor.

Pompøs

Det er historien i korte trekk, og det er bare å si at skuespillerne tar sine roller alvorlig. Spacey leverer en karakterstudie av en intellektuell einstøing, Hunt er troverdig som sliten alenemor med to jobber og vodka som trøstedrikk. Og Haley Joel Osments Trevor-figur er det også lett å få sympati for, han er en levende guttunge med tanker og ideer og en altoverstrømmende livsglede. Men selv om man i utgangspunktet kan glede seg over filmens budskap, så klarer regissør Mimi Leder («Deep Impact» m.m.) å blåse det ut av proporsjoner. Avslutningen, som bare må oppleves, blir så pompøs at den latterliggjør hele resten av filmen. Og det var vel neppe meningen?

KOSELIG: 11 år gamle Trevor (Haley Joel Osment) sørger for å føre sin drikkfeldige mor (Helen Hunt) sammen med sin innesluttede lærer Eugene (Kevin Spacey).