Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hollywoods mørke skygge

Jennifer Jason Leigh er et av Hollywoods ektefødte barn, men uten å ha tatt opp i seg filmbyens overflatiske væremåte. For henne er de mørke og dype rollene de mest attraktive

Jennifer Leigh Morrow var navnet da hun oppdaget Amerika i 1958. Men Jennifer tok seinere Leigh-navnet for ikke å bli for sterkt forbundet med faren, skuespilleren Vic Morrow, som døde i en helikopterstyrt under en filminnspilling i 1982.

Allerede tidlig i livet ble det klart for Jennifer at skuespiller-kunsten var det eneste rette. 16 år gammel droppet hun ut av skolen for å satse på TV- og film-bransjen.

Debuterte på TV

Etter noen ubetydelige jobber kom den virkelige TV-debuten i serien «Angel City» i 1980. Og hun kom seg raskt inn i filmbransjen, siden 1982 har 25 filmer fått plass i CV-en.

Kompromissløst har hun svømt sitt eget løp blant Hollywoods haier. Smale, ofte lavbudsjetterte filmer har vært et bevisst kunstnerisk valg. Men selv om hun har styrt unna de store, sødmefylte dramaene eller de actionfylte kalasene, har det likevel blitt suksess.

Blant de største hits hittil er filmer som «Short Cuts», «Hudsucker Proxy», «Mrs. Parker and the Vicious Circle», «Single White Female», «Rush» og «Last Exit to Brooklyn».

Grundig forarbeid

Ingen skal beskylde Jennifer Jason Leigh for å gå lettvint til verks ved innstuderingen av nye roller.

Hun er kjent for å drive en utrolig research-virksomhet, «method acting» som det kalles i Amerika.

Blant annet tilbrakte hun tre uker sammen med sextelefon-vertinner for å få troverdig liv til rollen som husmor med hang til de nevnte aktiviteter i «Short Cuts».

Før «Single White Female» var hun regelmessig gjest på et hjem for sinnslidende for å få ideer. Og slik går lista videre nedover for hver eneste film hun har deltatt i. Hun skriver også egen dagbok for hver rollefigur. Slikt blir det godt skuespill av.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media