Hollywoods morsomste

«Some Like it Hot» og «Tootsie» ble kåret til amerikas morsomste komedier. Er det en tilfeldighet av begge handler om menn i dameklær?

I følge listen til det amerikanske filminstituttet (AFI) ler amerikanerne mest av menn i kvinneklær. I den klassiske «Some Like it Hot» (1959) er det Tony Curtis og Jack Lemon som sprader rundt i kvinneklær og blir forelsket i Marilyn Monroe. I «Tootsie» (1982) er det Dustin Hoffman på høye hæler som forelsker seg i en uvitende Jessica Lange. To andre filmer hvor menn/kvinner kler seg i det andre kjønns klær havnet også på listen: «Mrs Doubtfire» (1993) med Robin Williams og Blake Edwards «Victor/Victoria» (1982) med Julie Andrews. Kanskje er det komikken i å se en mann snuble rundt på høye hæler som gjør at transvestitt-komedier appellerer til folk? Eller kanskje det er drømmen om å være noe man ikke er som er fascinasjonen bak disse komediene.

Mye gammelt, lite nytt

Listen omfatter hele hundre filmer og inkludere lavpannehumor i «Airplane» til samfunnssatire i Stanley Kubricks «Dr Strangelove Or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb» (1964) intellektuell humor i Woody Allens «Annie Hall» (1977) og Udødelige klassikere som Marx Brothers «Duck Soup» (1933) og Charlie Chaplins «Modern Times» (1936).

Av nyere filmer fra 90-tallet var det bare fire filmer som nådde opp: «There's Something About Mary» (1998), «City Slickers» («Byfolk») (1991), «Fargo» (1996) og «Mrs Doubtfire». 80-tallet var best representert med hele 22 filmer.

MORSOMME: Menn i dameklær som Tony Curtis i «Some like it hot» får amerikanerne til å trekke på smilebåndene.