Hollywoods nyeste helt

- Det er vidunderlig og skremmende på samme tid. Ingenting kunne forberedt meg på dette, sier Matt Damon til Dagbladet.

Merk deg navnet. Husk ansiktet. Matt Damon er Hollywoods største sensasjon på mange, mange år. Og han kan mer enn å spille.

SEXSYMBOL: Det nye hete navnet i Hollywood er Matt Damon.

Av ROALD RYNNING OG TORBJØRN EKELUND

Damons historie er mer amerikansk enn McDonalds og Cola tilsammen. Hollywoods neste storstjerne har allerede jobbet med Robin Williams, Francis Ford Coppola, Tom Hanks, Danny DeVito og Steven Spielberg. For å nevne noen. I tillegg er han og medspiller og barndomskamerat Ben Affleck manuskriptansvarlig for årets store Oscar-overraskelse. Da de høythengende nominasjonene ble offentliggjort for et par uker siden ble det lille dramaet «Good Will Hunting» tilgodesett med nominasjoner i så godt som alle de viktigste kategoriene - inkludert beste manus.

- BEN OG JEG VAR ARBEIDSLØSE skuespillere, eide ikke nåla i veggen og skrev manuset for moro skyld. Utgangspunktet, historien om Will Hunting skrev jeg under et manuskurs da jeg gikk på Harvard University. Jeg var 22 år og endte opp med en 50-siders historie som jeg ikke visste hva jeg skulle gjøre med. Da jeg viste det til min beste venn, Ben, foreslo han at vi skulle utvikle det til et filmmanus sammen, forteller Damon.

Resultatet ble «Good Will Hunting», historien om arbeiderklassegutten Will Hunting som oppdages av en mattelærer (spilt av Stellan Skarsgaard) og erklæres for matematikkgeni. Det snur opp ned på Wills verden.

- Siden Ben og jeg er skuespillere, pleide vi å improvisere scenene før vi skrev dem ned. Vi ønsket bare å skape noe som vi selv kunne spille, sier han.

MANUSET SOLGT FOR TRE MILLIONER kroner til produksjonsselskapet Castle Rock.

- Det var uvirkelig, gliser Matt.

- Jeg var arbeidsledig og delte leilighet med en venn i Hollywood. Ben sov på sofaen fordi han nettopp hadde slått opp med kjæresten. Og så var vi plutselig rike!

I kontrakten insisterte Matt og Ben på å spille rollene de hadde skrevet for seg selv. Men slik ville ikke filmselskapet ha det.

- Etter et år skilte vi lag. Castle Rock ga oss 30 dager på å finne noen som ville kjøpe manuset fra dem. Hvis ikke ville de selv bestemme hvem som skulle ha rollene, sier Damon.

Miramax ble redningen og Robin Williams kastet seg på prosjektet. Selskapet betalte seks millioner kroner for manuset og insisterte på at Matt skulle spille hovedrollen.

- I løpet av den neste måneden var vi igang, forteller Matt.

- Første gang jeg så Robin Williams spille en scene Ben og jeg hadde skrevet, begynte tårene mine å renne. Jeg kikket over på Ben og så at tårene rant på ham også.

HER HJEMME FÅR VI FØRST SE DAMON i Francis Ford Coppolas filmatisering av John Grishams roman «The Rainmaker». Siden følger «Good Will Hunting» og senere i år blir det enda mer Matt Damon i to storfilmer det er knyttet enorme forventninger til: «The Strange Mr. Ripley», Anthony Minghellas første film siden gigantsuksessen «Den engelske pasienten» og Steven Spielbergs krigsepos «Saving Private Ryan». Under innspillingen av «Good Will Hunting» besøkte Steven Spielberg Robin Williams på settet. Besøket endte med at Matt ble tilbudt hovedrollen i «Saving Private Ryan».

- Jeg hadde allerede prøvefilmet for rollen, men Steven syntes jeg var for tynn. Men jeg hadde lagt på meg noen kilo før «Good Will Hunting», og plutselig syntes Steven at jeg var perfekt, ler Matt.

Krigsdramaet ble spilt inn i London, med Tom Hanks som motspiller.

- «Saving Private Ryan» er en fantastisk film. Men det er ikke min fortjeneste. Det er blitt en bra film takket være Steven Spielberg og Tom Hanks, sier Damon beskjedent.

OM SUKSESSEN HAR KOMMET BRÅTT har Damon hatt lang tid på å forberede seg. Han har alltid har drømt om å bli skuespiller. Allerede som 13-åring bestemte han seg for å satse profesjonelt.

- Som gutt så jeg «Star Wars» 25 ganger. Etterpå spilte jeg alle rollene i filmen, minnes Matt om oppveksten i Cambridge, Massachusetts.

I 1993 ble han tilbudt en rolle i «Geronimo». Han takket ja, avsluttet studiene ved Harvard to semestre før eksamen og flyttet til Los Angeles. I dag angrer han ikke. «Geronimo» ble ingen suksess, Damons gjennombrudd kom først da han tre år senere fikk rollen som narkoman soldat i Gulfkrig-dramaet «Courage Under Fire». Seks måneder senere ringte «Gudfaren»-regissør Francis Ford Coppola og ville at Matt skulle prøvefilme for «The Rainmaker».

- Han sa: «Du må være i Memphis i morgen». Klokka var fem på ettermiddagen da han ringte, så jeg kastet meg på flyet og landet i Memphis klokka åtte samme kveld. Jeg leste boka på flyet og studerte manuset hele natta. Neste morgenen drakk jeg en kopp kaffe og gikk til prøvefilmingen.

Matt fikk rollen som Rudy Baylor og jobbet en måned som bartender i Tennessee for å lære seg dialekten.

- JEG VAR KJEMPENERVØS for å jobbe med Francis. Han er et geni! Jeg kan alle replikkene fra «Gudfaren» utenat.

Ulempen med det høye arbeidstempoet er at Damon ikke har fått mye tid til seg selv det siste året.

- Jeg har ikke hatt noe fast adresse, bare flyttet fra innspillingssted til innspillingssted. Alle tingene mine ligger på et lager. Av og til er det frustrerende å aldri være lenge på samme sted. Men det er jo dette jeg har drømt om hele livet. Jeg har ikke noe i mot at livet mitt forandrer seg. Spørsmålet er hva det forandrer seg til. Mange som blir berømte, ender opp som ensomme mennesker. De faller for alle fristelsene og mister styringen på livet sitt. Jeg vil ikke havne i den situasjonen. Jeg vil bli en anerkjent skuespiller, ingen stor stjerne, sier Matt Damon.

- Dessuten er jeg er ikke kjekk nok til å bli et sexsymbol.  

«The Rainmaker» har premiere 13. mars og «Good Will Hunting» til påske.