Hollywoods piratplan

Slik skal Hollywood stoppe ulovlig nedlastning.

(Dagbladet.no): Seks av de mektigste filmstudioene i Hollywood har startet et nytt selskap de håper vil ligge i forkant av den teknologiske utviklingen.

Bekjempe piratene med teknologi

Formålet til selskapet, Motion Pictures Laboratories, er å forske seg frem til nyvinninger som teknologisk hindrer ulovlig distribusjon av kopibeskyttede filmer, enten det er fysiske kopier eller nedlastning via verdensveven.

Det er Walt Disney, Sony, Paramount, Warner Bros, Universal og 20th Century Fox som står bak prosjektet.

- Selskapet vil hjelpe underholdningsindustrien med å bekjempe piratene og beskytte kopirettighetene, sier Dan Glickman, president i den amerikanske filmorganisasjonen Motion Picture Association of America (MPAA), ifølge BBC.

MPAA skriver på sine hjemmesider at den amerikanske filmindustrien taper rundt 3 milliarder dollar årlig på grunn av piratvirksomhet. Men disse tallene inkluderer ikke ulovlig nedlastning på nettet.

Glickman sier det eksisterer en rekke ideer om hvordan man teknologisk kan hindre den ulovlige distribusjonen. Disse skal nå videreutvikles og realiseres. To av disse planene er å gjøre det umulig å ta opp en film i kinosalen, samt overvåke fildelingsprogrammer for å se om disse distribuerer kopibeskyttet materiale.

Tre års fengsel

VIL STOPPE PIRATENE: «Charlie og sjokoladefabrikken» er en av de filmene man vil hindre piratene å distribuere ulovlig. FOTO: SANDREW METRONOME
VIL STOPPE PIRATENE: «Charlie og sjokoladefabrikken» er en av de filmene man vil hindre piratene å distribuere ulovlig. FOTO: SANDREW METRONOME Vis mer

Tidligere i år signerte president George Bush en kontroversiell lov.

Family Entertainment and Copyright Act gjør det ulovlig og høyst straffbart å ta opp film digitalt fra kinosalen. Loven slår blant annet fast at en enkel piratkopi av en film som ikke har hatt premiere kan sende amerikanere i fengsel for tre år.

<B>FORNØYD:</B> MPAAs Dan Glickman er fornøyd med det nye selskapet Hollywood håper vil stoppe piratkopiering.
SIN CITY:</B> Filmen basert på tegneserien hadde premiere for noen måneder siden, men ganske raskt fantes den på piratmarkeder verden over.