Hollywoodstreik truer norske filmer

Maria Bonnevie er fortsatt den eneste som er klar for en hovedrolle i filmatiseringen av «Dinas bok». En varslet streik blant amerikanske skuespillere neste år rammer nå to norske filmer.

De mannlige hovedrollene Leo og Jacob i «I am Dina», som filmen skal hete, skal besettes av kjente engelskspråklige skuespillere. Nettopp det er problemet, og det rammer også rollebesetningen til Bent Hamers kommende film «Factotum».

Faren for streik fører til at skuespillere som jobber i USA, nøler med å inngå nye kontrakter med produsenter utenfor de store Hollywood-studioene. Hvis streikefaren vedvarer, vil studioene framskynde opptakene på flere filmer for å bli ferdig til streiken eventuelt starter 1. juli.

Setter i gang

Det betyr at mange roller kanskje må besettes på kort tid i de nærmeste månedene - og da anses det ikke som noe smart karrieretrekk å ha lovet seg bort til en norsk film.

- Omtrent slik er forklaringen vi har fått, ja, sier produsent Axel Helgeland.

På tross av at rollene ikke er besatt, satser Helgeland på opptaksstart som planlagt 14. mars neste år.

Hamers «Factotum», basert på en roman av Charles Bukowski, må vente. Det er nå over et år siden han fikk 3,4 millioner i støtte fra AV-fondet, men først til neste vår er den amerikanske skuespilleren han vil ha i hovedrollen ledig.

- Flere filmer står nå i kø for å bli laget og vi står dessverre ikke først, sier Hamer.

Dyr streik

En streik blant skuespillere og manusforfattere i USA er beregnet til å koste nesten 20 milliarder kroner i måneden. Selv om det fortsatt er åtte måneder til den nåværende tariffavtalen går ut, vil forhandlingene mellom partene snart starte.

For hvis det da ikke er klart for en ny avtale mellom partene før påske, vil filmproduksjonen trappes ned til et minimum. Ingen tør sette i gang produksjoner som ikke er garantert ferdige innen 1. juli.

KAN RAMMES: Maria Bonnevie skal spille hovedrollen i den kommende filmen «I am Dina». En streik i Hollywood gjør at filmskaper Axel Helgeland kan få vanskeligheter med å skaffe henne gode medspillere.