Holocaust-fornekter Irving går fri

Fengselstraffen forkortes.

Holocaust-fornekteren David Irving slipper å sone resten av fengselsstraffen han ble idømt tidligere i år.

En østerriksk domstol omgjorde onsdag dommen på tre års ubetinget fengsel til ett års fengsel og to års prøvetid. Irving ble først dømt i februar, men har sittet fengslet siden november i fjor. Seieren i ankesaken betyr at den omstridte britiske historikeren igjen er en fri mann, og politifolk fjernet straks håndjernene han hadde på.

Det var likevel uklart om Irving blir nødt til å tilbringe prøvetiden i Østerrike. Påtalemyndigheten i landet har dessuten advart om at det kan bli tatt ut ny tiltale mot historikeren, så det kan gå noe tid før han kan reise tilbake til Storbritannia.

68-åringen takket likevel hoveddommeren i ankedomstolen i Wien etter at kjennelsen var klar, og ga tydelig uttrykk for lettelse.
Endret syn
Retten valgte å legge vekt på at forbrytelsen ble begått for lang tid siden. Videre tok retten hensyn til at Irving etter eget utsagn har endret syn på hendelsene under annen verdenskrig, og at han ikke lenger benekter at det fantes gasskamre i konsentrasjonsleiren Auschwitz.

Kort tid etter at den første dommen falt, ga Irving intervjuer hvor han gjentok de kontroversielle, og i flere europeiske land ulovlige, synspunktene. Men hoveddommer Ernest Maurer mente disse uttalelsene må forklares med sjokket han fikk da han ble dømt til fengsel.


Krystallnatten
Irving er dømt for tre tilfeller av Holocaust-fornektelse i forbindelse med at han holdt flere forelesninger for høyreekstreme grupper i Østerrike i 1989. Den gangen benektet han både eksistensen av nazistenes gasskamre og forfølgelsen av jødene i perioden Adolf Hitler satt ved makten. Han hevdet det ikke var nazipartiet som sto bak angrepene på jødiske eiendommer under Krystallnatten i 1938, men ukjente gjerningsmenn utkledd som tyske stormtropper.

Østerrike er ett av elleve europeiske land som har lover som forbyr fornektelse av jødeutryddelsen under annen verdenskrig.

Irving har i lang tid vært beryktet for sine forsøk på å slå fast, i strid med en rekke historiske kilder, at Hitler ikke var ansvarlig for Holocaust og at antallet jøder som ble drept, er betydelig overdrevet.

I år 2000 tapte han en injuriesak mot den amerikanske historikeren Deborah Lipstadt, som Irving saksøkte etter at hun omtalte ham som Holocaust-fornekter og historieforfalsker.

(NTB)

SLIPPER UT TIDLIGERE: David Irving får kortere soning. Foto: SCANPIX
SLIPPER UT TIDLIGERE: David Irving får kortere soning. Foto: SCANPIX Vis mer