DEBATT

Debatt: Organisasjonsfrihet

Holship-dommen et skritt i rett retning

Friheten til å organisere seg etter egne valg er grunnleggende i et fritt og åpent samfunn.

I RETTEN: Advokat for Norsk Transportarbeiderforbund, Christopher Hansteen, (t.h.) og advokat Nicolay Skarning, som representerte Holship Norge AS, da havnekonflikten i Drammen ble behandlet i Borgarting lagmannsrett høsten 2014. 
Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
I RETTEN: Advokat for Norsk Transportarbeiderforbund, Christopher Hansteen, (t.h.) og advokat Nicolay Skarning, som representerte Holship Norge AS, da havnekonflikten i Drammen ble behandlet i Borgarting lagmannsrett høsten 2014.  Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

På lederplass 3. januar tar Dagbladet opp retten til fri organisering. Utgangspunktet er Holship-dommen i Høyesterett 16. desember. Vårt medlem Holship ville bruke egne ansatte til å losse og laste skip i Drammen havn. LO sa nei. Havnearbeiderne boikottet derfor Holship for å presse dem til å akseptere en tariffavtale som gir registrerte havnearbeidere fortrinnsrett. Høyesterett konkluderte med at dette er i strid med EØS-regelverket og fri etableringsrett.

Det er et stort paradoks at LO og Jonas Gahr Støre (Ap) forsvarer følgende: Skal du laste og losse i norske havner, skal du være organisert. Og ikke bare det; du skal være organisert i LO. Og ikke bare det; du skal være organisert i ett særskilt LO-forbund. Er dette organisasjonsfrihet? Er dette etableringsfrihet?

Fagbevegelsen med LO i spissen er i harnisk. De mener dommen underminerer fagbevegelsens opparbeidede rettigheter. Ap-lederen beklaget dommen og hvordan den stiller etablert praksis i norsk avtaleverk opp mot etableringsretten i EØS.

Prinsippet om fri konkurranse og etableringsfrihet står høyt i nordmenns bevissthet. Bedriftsforbundet var derfor partshjelp i saken for Holship. Vi er på ingen måte enig med Støre og LO i at utfallet av dommen er beklagelig. Det var derimot beklagelig at vi måtte trekke spørsmålet om havnearbeidernes fortrinnsrett helt til Høyesterett. Fortrinnsretten beskyttet en praksis som tilhørte arbeidslivet for 100 år siden. Det er synd at LO og særlig NHO ikke har løst dette tidligere i sine tariffoppgjør.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer