Holt bryter med forlaget

Anne Holt vil ha innflytelse på flere ledd i bokutgivelsen. Det er noe av grunnen til at hun skifter forlag etter elleve år på Cappelen.

 • Kronikk: Anne Holt forteller hvorfor

  Krimforfatteren har solgt bøker for minst 150 millioner kroner på Cappelen, ifølge Dagens Næringsliv. Men neste gang Holt sender en roman ut i verden, kommer den fra det lille folaget Pantagruel. I en kronikk i dagens Dagbladet redegjør forfatteren for sine beveggrunner, som er mange og sammensatte. Men Holt kommer ikke til å tjene mer penger på forlagsskiftet.

  - Jeg får nøyaktig de samme betingelsene i Pantagruel som i Cappelen. Jeg er ikke så opptatt av penger, jeg synes jeg tjener nok. Jeg er mer opptatt av det prinsipielle, sier Holt.

  Det er ennå uvisst hvem som blir Holts nye redaktør.

  - Nå er jeg en relativt erfaren forfatter, og trenger redaktørhjelp i mindre grad enn det jeg gjorde før. Dessuten er Alexander Elgurén (forlagssjef i Pantagruel, red.anm.) selv litteraturviter og en mann med et stort hjerte for krim, sier Holt. Ifølge Elgurén skal det ikke stå på konsulenthjelp:

  - Vi har gode krefter i forlaget, men Anne vet best selv. Hvis hun føler at hun trenger noe, vil jeg skaffe det beste i hele universet - om det så er en utenlandsk redaktør, sier Elgurén. Pantagruel har til nå konsentrert seg om sakprosa.

  Mindre lojale


  Holt vil ikke kritisere forlaget Cappelen, men sier hun undrer seg over de store forlagenes mangel på å tenke nytt:

  - Det er en underlig mangel på retning og konsistens i de store forlagenes utgivelsespolitikk. Hvis du tar for deg ei bokliste, vil du se at det spriker i alle retninger. De har låst seg fast i et mantra om kulturpolitikk, samtidig som de er mest opptatt av bunnlinja. Måten de behandler forfatterne på, hører strengt tatt hjemme på 80-tallet.

  Hun tror det kommer en yngre generasjon forfattere som er langt mindre tro mot forlaget sitt.

  - Vi har en generell samfunnsutvikling som går mer mot det individuelle. En bestselgende forfatter blåser i om forlaget tar henne med på en bedre middag. Hun har individuelle ønsker - noen vil dras mer inn i markedsføringsarbeidet, noen vil delta mer i designarbeidet og andre vil kanskje låne et kontor på forlagshuset.

  - Kommer du nå til å ha mer kontroll med flere ledd i utgivelsen?

  - Jeg vil ikke si kontroll, men jeg vil samarbeide mer. Dette er et mindre forlag, og jeg kommer sikkert til å ha mer med alt å gjøre.

  Forlaget Pantagruel forlag eies i dag av forlagssjefen Alexander Elgurén og moren. I fjor omsatte det lille forlaget for 17 millioner kroner, men ifølge Holt er det ikke aktuelt å kjøpe seg opp.

  - Det er ikke på agendaen nå. Vi har ikke engang snakket om det. Jeg er nok litt for lat til å være eier, sier Holt.

STØRRE FOKUS: Anne Holt har valgt å gå til det lille forlaget Pantagruel. Forlagets filosofi er stor fokus på få forfattere. Holts kriminalromaner vil bli de første skjønnlitterære utgivelsene fra forlaget.