Holt på viddene

Hanne Wilhelmsen snør inne på Finse i et ikke særlig spennende mysterium.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Et ekstremt uvær, et isolert hotell, to drap og en bisk Hanne Wilhelmsen er hovedingrediensene i Anne Holts nye kriminalroman. «1222» er et mysterium av den vanskelige lukket rom-varianten, og ikke helt på høyden med klassikerne i sjangeren.

Avsporing

Hanne Wilhelmsen er på vei til Bergen for å konsultere en medisinsk spesialist, når toget sporer av like etter Finse. Slik sett er Holt i de beste tradisjoner. I 1923 startet den norske påskekrim-tradisjonen med utgivelsen av romanen «Bergenstoget plyndret i natt», skrevet av Jonathan Jerv, alias Nordahl Grieg og Nils Lie.

Hos Holt blir de 269 passasjerene fraktet gjennom snøstormen til hotellet, og innkvartert så godt det lar seg gjøre. Blant dem er en kjendisprest, en psykolog, en barnehjemsgutt, en hissig profesjonell debattant og et kurdisk ektepar.

Holt har valgt å fortelle handlingen i jeg-form, altså fra Hanne Wilhelmsens perspektiv, og det er slett ikke unaturlig at en profilert politietterforsker blir et slags samlingspunkt for de innestengte. Sammen med en kortvokst lege, en handlekraftig hotelldirektør og en bergensk advokat prøver hun å sortere hendelsene og menneskene, og det hele ender med det typiske Agatha Christie-«allmøtet», hvor detektiven løser gåten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer