HOLT OG HOLT: Anne Holt og illustratør Anne Holt er ute med bok nummer to i en serie på fem om to høyst forskjellige venninner. Foto: HILDE MESICS KLEVEN
HOLT OG HOLT: Anne Holt og illustratør Anne Holt er ute med bok nummer to i en serie på fem om to høyst forskjellige venninner. Foto: HILDE MESICS KLEVENVis mer

Holt x 2 strammer grepet

Anne Holt er ute med barnebok nummer to om pikelige Mai-Britt og guttejenta Mars-Britt.

ANMELDELSE: Anne Holts første bok om Mai-Britt og Mars-Britt ble ingen litterær suksess. Boka var én av førtini som Kulturrådet nullet i fjor. Fortellingen hadde fine anslag, men framsto som noe ubestemt.

I årets bok er historien strammere. Denne gangen settes jentenes ferske vennskap på flere prøver.

En venn Venninnene har lekt seg gjennom sommeren og endelig er det første skoledag i tredje klasse. Mai-Britt gleder seg. For nå har hun én å være sammen i friminuttet. En bestevenninne som er alt hun selv ikke er: Uredd, ujålete og uregjerlig.

Men de egenskapene skal vise seg å bety trøbbel på skolen. Bedre blir det ikke av at Mai-Britt knapt har sovet natten før skolestart, fordi en liten mops ville inn i huset.

Motsetninger Mai-Britt er bokas hovedperson, mens Mars-Britt er den som besørger uroen i fortellingen. De to står ikke bare i motsetning til hverandre, men også til sine familier: Mai-Britts mor er like vilter som Mars-Britts mor er rolig. Småjentene kunne vært forbyttet.

Disse motsetningene gir liv til en ellers tradisjonell fortelling, der voksne er smårare, der de dramatiske toppene porsjoneres jevnt ut, der de snille barna er modige, og de slemme bare slemme. At det også dukker opp en valp, er populært hos små lesere.

Strammere Boka har en klarere retning enn fjorårets bok og er ganske koselig lesning. Positivt er det også at heltinnen er en forsiktig og sky jente.

De snille, duse tegningene er laget av Anne Holts tremening Anne Holt, best kjent som illustratør av Karsten og Petra-bøkene.

Holt x 2 strammer grepet

Alder: 6-10