Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Homodiskriminering er ikke så nøye

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FRELSESARMEEN: Politikere fra flere partier har kritisert diverse populære artister for ikke å ta homodiskriminering så nøye. Sissel Kyrkjebø og en rekke andre stjerner har uttalt at de ønsker å fortsette å støtte det de kaller Frelsesarmeens gode sosiale arbeid, selv om de er negative til armeens homodiskriminering. Kritiske politikere har påpekt at de samme artistene antagelig nok ikke ville støttet en rasistisk organisasjon som drev et tilsvarende «godt sosialt arbeid». Det har de nok rett i.At homodiskriminering er mindre alvorlig enn rasisme, er likevel ikke noe Sissel & Co har tatt rett ut av luften. Dette er ikke bare den alminnelige holdningen blant folk flest, men noe som er bestemt i norsk lov. De aller fleste lovene som forbyr diskriminering og fremmer likestilling utelater nemlig fullstendig enhver referanse til homofile. Dette gjelder diskrimineringsloven, opplæringslova, friskolelova, universitetsloven, kommuneloven, regnskapsloven, helseforetaksloven, markedsføringsloven, og en rekke paragrafer i straffeloven om hatkriminalitet. Homodiskriminering er også definert som klart mindre alvorlig enn rasisme i diskrimineringsombudsloven og arbeidsmiljøloven.

SER MAN PÅ andre diskrimineringsgrunnlag som funksjonshemming, kjønnsidentitet, alder og annen status finner man at dette er diskriminering som defineres som enda mye mindre alvorlig i norsk lov. Som det for eksempel ble påpekt i Syse-utvalgets offisielle forslag til styrket vern for funksjonshemmede i loven: «Det er ikke straffbart å diskriminere på grunnlag av nedsatt funksjonsevne.» Utvalget foreslo likevel ikke å endre noe på dette.Når politikerne kritiserer Sissel & Co for å mene at homodiskriminering er mindre alvorlig enn rasisme, må man kunne regne med at de nå også vil rydde opp i de mange lovene som sier akkurat det samme som de glade artistene. I våres kom Arbeiderpartiet, SV, Senterpartiet, Høyre og Venstre alle med uttalelser om at de ønsket å gjøre slutt på at loven skulle rangere diskrimineringsgrunnlagene. Menneskerettsalliansen regner derfor med at regjeringen setter dette arbeidet i gang med det samme. Likestillingsminister Karita Bekkemellem, denne oppfordringen er til deg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!