USKYLDIG: Dette er ikke den homofile nekrofile anda. Foto: Reiner Bernhardt / DPA / NTB Scanpix
USKYLDIG: Dette er ikke den homofile nekrofile anda. Foto: Reiner Bernhardt / DPA / NTB ScanpixVis mer

Homofil nekrofili hos stokkender

Priser for fremragende forskning.

Meninger

Dette er historien om Rotterdams naturhistoriske museum og en and. Museet var i 1995 heldig nok til å få en fin og moderne bygning med fin og moderne fasade i glass. Særlig avdelingen som drev med fugl og slikt satte pris på dette ornitologiske overflodshornet: Hver gang de hørte et skarpt «dunk» betydde det en kortreist ekspedisjon etter nytt eksemplar av fuglearten.

En dag satt Kees Moeliker (forfatter av bøker om blant annet uglers vinterfôring) på kontoret sitt og hørte et dunk. En and, spesifikt en hann av arten «Anas platyrhynchos» (stokkand), hadde møtt sitt endelikt i glassveggen.

Det var ikke noe unormalt. Det var det kompisen til anda, også en hann av arten, gjorde som var oppsiktsvekkende for museumskurator Moeliker. Den levende anda hadde sex med den døde anda. En observasjon av homofil nekrofil atferd hos ender, med andre ord. Kees Moeliker gjorde det som enhver observant fugle-ekspert ville gjort i denne situasjonen: Han skrev en vitenskapelig artikkel og fikk den publisert i et fagfellevurdert tidsskrift (DEINSEA 8: 243- 247 [ISSN 0932-9308] November 2001).

Dette fremragende stykket feltarbeid fikk sin anerkjennelse i 2003, da Moeliker mottok sin igNobel-pris i biologi. IgNobel-prisen er en parodipris og deles ut årlig (I år deles den 26. første årlige prisen ut) til forskere som har drevet «usannsynlig forskning». Og i dag besøker noen tidligere vinnere Oslo. Blant annet en prisvinner i matematikk som regnet ut hvordan sultan Moulay den blodtørstige fikk 888 barn, samt de norske vinnerne i arktiske vitenskaper Eigil Reimers og Sindre Eftestøl fra Institutt for biovitenskap (UiO). Sistnevnte fikk prisen for sin studie av fluktatferd hos reinsdyr som ser mennesker forkledd som isbjørner.

Hederlig omtale burde for øvrig gå til 2014-vinnerne i statistikk: Det italienske statistikkbyrået, som fikk prisen for å regne inn narkotika, sexkjøp, og andre lyssky aktiviteter inn i brutto nasjonalprodukt.

Og hva skjedde med anda? Den ble selvfølgelig stoppet ut og blir tatt fram under relevante forelesninger.