Homofile og selvmord

«En av fire unge homofile, lesbiske og bifile har prøvd å ta livet sitt minst én gang.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Homofile, lesbiske og bifile i Norge lever stort sett gode liv, men det finnes enkelte alvorlige unntak. En av fire unge homofile, lesbiske og bifile har prøvd å ta livet sitt minst én gang. Problemet har fått stor oppmerksomhet fra politisk hold og har resultert i den såkalte homomeldingen som kom 9. mars. Tiltakene som foreslås i homomeldingen er verken tilstrekkelige eller hensiktsmessige for å løse problemene med selvmord blant homofile, lesbiske og bifile.

NOVAs rapport om homofile, lesbiske og bifiles levekår avslører høyst alarmerende tall. 16 prosent av mennene og 20 prosent av kvinnene har prøvd å ta sitt eget liv en eller flere ganger i løpet av livet. Tilsvarende tall for aldersgruppen 16- 24 år er 27 prosent av mennene og 25 prosent av kvinnene. Dette er langt høyere tall enn for befolkningen generelt og viser klart at det eksisterende selvmordsforebyggende arbeidet ikke når homofile godt nok.

Effektivt selvmordsforebyggende arbeid krever at det foretas grundige analyser av hvem som er målgruppene for tiltakene og hvilke behov disse har, hvordan behovene i best mulig grad kan dekkes og hvilke kanaler det forebyggende arbeidet må utføres gjennom. For å utvikle målrettede tiltak for slik forebygging blant homofile, lesbiske og bifile må det foretas analyser av et bredt spekter grupper innen homomiljøene og blant personer som er i ferd med å komme ut av skapet. Analyser av den enkeltes behov må ha som mål å samle kunnskap om risikofaktorer og livsfaser hvor selvmordsfaren er særlig stor, i tillegg til informasjon om hvilke mestringsstrategier som har vist seg å fungere, slik at disse kan videreføres. Det er også behov for analyser av hvilke arenaer det forebyggende arbeidet bør foregå på, hvem som bør utføre det, og hvordan tiltakene bør utformes for å nå ulike målgrupper med ulike behov.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer