Homofilm «for dårlig» for Oslo

Den kontroversielle kortfilmen «Fremragende timer» er valgt ut til filmfestivalen i Berlin. Men den er ikke god nok for programsjefen i Oslo Kinematografer.

- Jeg stiller meg undrende til avslaget fra kinosjefen i Oslo. Det blir begrunnet med at filmen er for dårlig. Men hvordan kan den da være bra nok for Berlin? spør regissør Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen.

Trist

Temaet for «Fremragende timer» er homofil sex med en mindreårig. Filmen tar utgangspunkt i en sedelighetssak fra 1997.

En femtenårig gutt svarer på en kontaktannonse fra en mann i trettiåra og drar frivillig til hans hotellrom, hvor de to har sex. Paret blir tatt på fersken. Mannen blir dømt til 60 dagers ubetinget fengsel og til å betale 5000 kroner i oppreisning til gutten. Med utgangspunkt i denne filmen ønsker Krutzkoff Jacobsen å stille spørsmål ved hva som egentlig er ulovlig og hvor grensene bør gå. Filmen er den eneste av fjorårets filmer som er valgt ut til Berlin-festivalen, der den skal delta i Panorama-programmet sammen med et tjuetall andre filmer.

- Vi har tilbudt filmen som forfilm eller som en del av kortfilmprogrammet til Oslo Kinematografer (OK). I forrige uke fikk vi avslaget. Jeg synes det er trist at filmen ikke blir vist i min egen hjemby. Dette er ikke en sensasjonsfilm, men en poetisk film om et viktig tema. Mye av problemet med nye norske filmer er jo nettopp at de ikke tør å ta opp problemer og konflikter i samfunnet, sier Krutzkoff Jacobsen.

I dialog

Primært ønsket han seg at filmen ble en del av kortfilmprogrammet som OK setter opp med jevne mellomrom. Her slår OK sammen tre-fire kortfilmer og lager en filmkveld ut av det. Christin Berg, programsjef ved Oslo Kinematografer, bekrefter at hun har sendt avslagsbrev til Krutzkoff Jacobsen.

- Vi synes ikke filmen var filmatisk bra nok. Dette har ingenting med innholdet i filmen å gjøre, sier hun.

- Men filmen er bra nok for Berlin?

- Ja, og det visste vi da vi sendte avslaget. Men filmen er for lang til å vises som en forfilm. Den kunne eventuelt gått inn i et kortfilmprogram. Jeg er forundret over at filmselskapet går til media med dette, siden vi er inne i en dialog om hvordan vi eventuelt skulle ha gjort dette. Den trenger en ramme og en åpning for diskusjon, mener Berg.

UNDRENDE: Regissør Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen forstår ikke hvordan filmen kan være for dårlig for Oslo - men bra nok for Berlin.