Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Homofilt samliv

I ET RELATIVT

hatsk angrep på professor Janne Haaland Matlary fra Landsforeningen for Lesbisk og Homofil Frigjøring (LLHF) hevdes at menneskerettighetenes familiebegrep omfatter homofile parforhold. I en sak mot Storbritannia ble det fastslått at Den Europeiske Menneskerettighetskonvensjons (EMKs) begrep «familieliv» ikke omfatter homofile forhold. Homofilt samliv omfattes av EMKs begrep «privatliv» og følgelig er homofile bl.a.beskyttet innenfor rammen av privatlivets fred. Matlary har da heller ikke, meg bekjent, hevdet at homofile ikke omfattes av menneskerettighetene. Derimot er det god dekning for å hevde at homofile relasjoner ikke konstituerer «en familie».

TILSVARENDE:

I en annen sak, Rees mot Storbritannia, ble det fastslått at retten til å inngå ekteskap i EMK gjelder personer av motsatt kjønn. Etter sin ordlyd er EMK opptatt av å beskytte ekteskapet som fundament for familien. Den Europeiske Menneskerettighetsdomstol har fastholdt synspunktet i senere avgjørelser fra 1990 og 1998. For så vidt er Norge i sin fulle rett til å ha seg med lover som utdefinerer homofile parforhold i forhold til «ekteskap» og «familie». FNs menneskerettighetserklæring sier at «voksne menn og kvinner har rett til å gifte seg og stifte familie». Det var neppe i generalforsamlingens tanker at denne ordbruk skulle omfatte «ekteskap» mellom to menn eller to kvinner. Etter den 2. verdenskrig fikk menneskerettighetene en renessanse forstått som absolutte og uforanderlige normer og dermed bolverk mot totalitære regimer. Følgelig fastslår FN-erklæringen at menneskerettighetene er medfødte og umistelige. Altså en naturrettslig tankegang. LLHF går inn for et domstolsdefinert menneskerettighetsbegrep, er totalitære og mener visst at Matlary bør nektes ytrings- og forskningsfrihet! Man kan spørre seg hvem som har størst behov for menneskerettighetene i dagens Norge.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media