Homofrigjøring på Oscar Wildes tid

Fascinerende fra Jan Guillou om fremskrittstro og homokamp.

DANDY: Jan Guillou er ute med roman nummer to i sin serie «Det store århundret». I første bok var det ingeniørkunsten og troen på fremskrittet som ble tematisert. Denne gangen er det kunsten. Foto: NINA HANSEN / Dagbladet
DANDY: Jan Guillou er ute med roman nummer to i sin serie «Det store århundret». I første bok var det ingeniørkunsten og troen på fremskrittet som ble tematisert. Denne gangen er det kunsten. Foto: NINA HANSEN / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: «Dandy» er bok nummer to i Jan Guillous romanserie «Det store århundret». I den første romanen ble vi introdusert for de to hovedpersonene, ingeniørstudentene Sverre og Albie, da de møttes i Dresden. Sverre kommer fra fattige kår utenfor Bergen. Albie tilhører den engelske overklassen.

De to forelsker seg i hverandre med en heftighet bare dandyer på begynnelsen av 1900-tallet kan være i besittelse av. Når roman nummer to åpner er Albies far nettopp død, og de to elskerne er på vei til godset Manningham i England, der Albie skal utnevnes til jarl.  

Episk «Dandy» er en episk historie av den gamle sorten. Romanen mangler egentlig et tydelig plott. Det er selve kronologien, tiden som går, som utgjør motoren i fortellingen, sammen med Sverres utvikling som kunstner.

Albie har allerede en fortid fra Oscar Wildes nærmeste krets. Snart stifter de to elskerne også bekjentskap med den såkalte Bloomsbury-kretsen, der forfatteren Virginia Woolf og filosofen Bertrand Russel blant annet inngår. I Bloomsbury-kretsen sverger medlemmene til en åpen og frigjort livsstil som står i sterkest mulig kontrast til overklassens forsteinede tradisjoner.  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer