Debatt: Oslo Symposium

Homohatet trenger ikke næring fra Norge

Mange vil hevde at Oslo Symposium og meningene som fremmes der, er marginale og unødvendig å bruke tid på. Dessverre stemmer ikke det.

REDD: Jeg ble sjokkert og redd da jeg hørte Jan Fredrik Brenne på Oslo Symposium fortelle at "Til Helhet" nå sponser deltakere fra Øst-Europa til sine konferanser, skriver innsenderen. Her politistyrker i Poznan, Polen, som stanser høyreekstremisters motstand under Pride-paraden i august. Foto: Wojtek Radwanski / AFP / NTB Scanpix
REDD: Jeg ble sjokkert og redd da jeg hørte Jan Fredrik Brenne på Oslo Symposium fortelle at "Til Helhet" nå sponser deltakere fra Øst-Europa til sine konferanser, skriver innsenderen. Her politistyrker i Poznan, Polen, som stanser høyreekstremisters motstand under Pride-paraden i august. Foto: Wojtek Radwanski / AFP / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Til applaus fra en fullsatt sal på Folkets Hus blir Jens Fredrik Brenne ønsket velkommen på scenen. Han er leder av Til Helhet, en organisasjon som gir sjelesorg for uønskede seksuelle følelser. Riktignok er det bare homofile følelser som regnes som uønsket. Brenne kan fortelle at han og Til Helhet har tatt engasjementet for å endre homofile til Øst-Europa. Det er menneskefiendtlig, farlig og uforsvarlig.

Til Helhet tilbyr tjenester til personer som sliter med «uønskede følelser» (lesbiske, homofile, bifile, transseksualitet) og «som ønsker en vei ut av dette». Brenne kaller det ordinært kristent arbeid og mener det er uetisk å ikke tilby mennesker som sliter, hjelp. Denne fortellingen er i og for seg grei: Folk som trenger hjelp med å håndtere egne vanskelige følelser skal få hjelp. Der er jeg helt enig.

Problemet for dem som søker hjelp hos Brenne, er at de møter en hjelper som allerede har bestemt seg for at det er følelsene i seg selv som er uønsket og som må endres, homofile er i deres øyne en feil som må korrigeres.

De glemmer å stille et helt grunnleggende spørsmål i et menneskemøte. Hvor kommer skammen fra? Hvem har påført deg den? Kan vi hjelpe deg å bli trygg i at du er like verdifull selv om verden har fortalt deg noe annet? Til Helhet ser vekk fra det spørsmålet og styrker den verste frykten hos den de møter: det du føler, den du er, er uønsket. Du har grunn til å skamme deg. Den eneste vei ut er ikke å endre oss som får deg til å føle det sånn, men å endre deg.

Mange vil hevde at Oslo Symposium og meningene som fremmes der, er marginale og unødvendig å bruke tid på. Dessverre stemmer ikke det. Når Til Helhet, reorienteringsgrupper i USA eller Øst-Europa, møter skeive med et mål om å veilede til endring, er det farlig. Forsøk på å «omvende» lhbt-personer anses av fag- og forskningsmiljøene som en skadelig praksis som kan gi langvarige traumer.

Norsk psykiatrisk forening beskriver slik behandling som etisk uforsvarlig, og personer som har vært igjennom det, forteller at de først og fremst lærer å undertrykke og hate seg selv. Å skylde på at ønsket eller initiativet kommer fra klienten, er irrelevant så lenge det å følge deres ønske vil skade dem mer. I tillegg er det å se bort fra det faktum at når mange aktører, Til Helhet inkludert, ser på homofil orientering som uønsket eller annenrangs, vil flere homofile se på seg selv på den måten.

Jeg har lenge kjent til Til Helhets arbeid her i Norge, men ble ekstremt sjokkert og redd da jeg hørte Brenne på Oslo Symposium. Han forteller at de nå også sponser deltakere fra Øst-Europa på deres konferanser. Brenne beskriver det som en bevegelse i Europa der stadig flere ønsker å finne andre måter å «håndtere homoseksualitet på enn å leve den ut i gay lifestyle».

Han unnlater å fortelle om bevegelsen i Europa der stadig flere høyreekstreme og homofiendtlige politikere kommer til makta. Et Europa der flere homofile forfølges og bankes opp og fratas rettigheter. Et Europa der majoriteten av homofile i flere land ønsker å ta sitt eget liv. Et Europa der flere av mine kollegaer forteller at de lever for hver eneste dag og håper at de våkner opp trygg og i live den neste. Et Europa der flere hundretalls homofile flykter fra interneringsleirer drevet av myndighetene.

I et Europa der det å velge kjærligheten kan bety at du velger vekk barna, rettigheter, frihet eller livet er det kanskje ikke så rart at noen søker ekstreme alternativer. At en norsk organisasjon tilbyr et slikt alternativ, og snakker om det som selvvalgt, er forkastelig.

Historier om mennesker som sliter med å forene troen på en gud og troen på kjærlighet er dessverre mange. Mange kjenner på en sterk indre konflikt hvor de frykter at deres tro ikke er forenlig med deres seksualitet eller kjønnsidentitet.

Da vi i 2017 ba folk fortelle om hvorfor de ikke tør å delta i Pride fikk vi flere historier fra skeive kristne. «Jeg lever i en kristen familie, og går i en kirke hvor sånne som meg, er sett på som en synd, vi er syke i hodet, besatt av demoner, og kan bli bedre ved bønn og legemidler.», skrev en bifil jente fra Oslo. «Mine bønner om å bli hetero hjelper ikke, jeg forelsker meg fremdeles i de jeg bare skal være venner med. Kanskje jeg må velge mellom kjærlighet til mennesker og kjærlighet til Gud? Da vinner Gud!» skrev en annen.

Dette er historier som vitner om fortvilelse og valg ingen skal måtte stå i. Historiene har til felles at fordømmelsen kommer fra omgivelsene og planter seg i mennesket. Mennesker som møtes med budskapet om at du kan være hele deg, forteller derimot historier om meningsfulle og gode liv som både skeive og troende.

Men når vi blir fortalt at våre følelser er skammelige mange nok ganger, vil vi også skamme oss. Å bekrefte noens negative bilde av seg selv når de søker hjelp, og å fortelle dem at endring av følelser er løsningen, er farlig. Når det skjer i en østeuropeisk kontekst, i land som med alle virkemidler forteller deg at du er feil og uønsket, er det livsfarlig.

Hvis Til Helhet virkelig vil hjelpe mennesker som sliter må de snu problemstillingen. De må ta mennesker på alvor og ta et oppgjør med seg selv og andre miljø som gjør at noen av oss føler oss uønsket.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.