Homohets og sjikane i brev om radiokonsesjon

Radiogründer Svein Larsen har sendt en video med grov homohets, naziparalleller og sjikane av kjente radionavn til kulturdepartementet.

- Dette er humor, sier Larsen, men etter hva Dagbladet kjenner til, har videoen skapt sterke reaksjoner i departementet.

En ting er i alle fall sikkert: Med dette spesielle innslaget i saksbehandlingen, har den allerede opphetede debatten om lokalradiokonsesjoner blitt enda et hakk varmere.

Svein Larsen er daglig leder i Twentyfirst Venture som står bak radiostasjonen Radio Metro. Han satt igjen som taper etter kulturdepartementets avgjørelse om å lyse ut flere konsesjoner på nytt, etter som han i første omgang vant kampen om en av de to 24/7-konsesjonene for Stor-Oslo.

Mail

Konkurrenten Radio1, som hadde søkt samme konsesjon, blir kraftig sjikanert i videoen Larsen sendte som vedlegg til en e-post til kulturdepartementet 23. november i år.

E-posten er adressert til ekspedisjonssjef Roy Kristiansen og dreier seg om klageprosessen forut for departementets avgjørelse om å lyse ut konsesjoner på nytt.

Som begrunnelse for å legge ved videoen, skriver Larsen at den «må kunne betegnes som kreativ og muligens underholdende» og at han derfor «etter nøye vurdering» har «funnet at den også bør komme til departementets kjennskap- hvis den ikke allerede har det. Om ikke annet som et humoristisk innslag i denne lange og vanskelige saken».

Det kommer fram av e-posten at dette er en video han selv har mottatt, og at det ikke er han eller Radio Metro som har laget den.

Homohets og sjikane i brev om radiokonsesjon

Larsen erkjenner i e-posten at videoen muligens kan «betraktes som tendensiøs og provokatorisk». Han viser til at mange aktører omtales ganske respektløst, men understreker at det også gjelder ham selv.

Hitler-film

Videoen inneholder et lengre klipp fra Hitler-filmen «Der Untergang», hvor scenen fra førerbunkeren framstilles som et morgenmøte hos Radio1-eier SBS Radio.

Helt nye norske tekster er lagt i munnen på Hitler og hans nærmeste medarbeidere. Her er både grov homohets og svært sjikanøse karakteristikker av kjente radiofolk som Kalle Lisberg, Marius Kopperud, Trygve Rønningen, Cecilie Nordland og Svein Larsen selv.

E-posten med det spesielle vedlegget er etter hva Dagbladet kjenner til, ikke tatt særlig humoristisk opp i departementet.

Ekspedisjonssjef Roy Kristiansen, som fikk e-posten, har ikke besvart den. Han ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet. Det gjør heller ikke kulturminister Trond Giske.

Reagerer

Administrerende direktør Bente Klemetsdal i SBS Radio reagerer kraftig på at de blir sammenliknet med Hitler og nazistene i videoen.

- Nei og nei. Dette er jo helt… jeg er helt sjokkert her jeg sitter, sier Klemetsdal som ikke har sett videoen, men fått innholdet referert av Dagbladet.

- Jeg ser ikke humoren i en slik sammenlikning og en slik tone. Det er helt meningsløst og noe vi tar sterkt avstand fra, sier Bente Klemetsdal.

Programdirektør Trygve Rønningen i MTG Norge er også sjikanert i videoen, men tar seg ikke nær av den.

- Hele bransjen er vel nevnt i den videoen, sier Rønningen, som har sett videoen, uten å kunne si hvem som har laget den.

- Jeg lo godt og føler meg overhodet ikke krenket. En sånn intern radiobransjeting, der egentlig alle blir overhøvlet kan man umulig bli støtt av, sier Rønningen.

Larsen svarer

Svein Larsen sier han ikke hadde noen spesiell hensikt med å legge ved videoen i e-posten til departementet.

- Det var bare at videoen verserte på nettet, og jeg synes jo den har visse humoristiske tilsnitt, sier han til Dagbladet

- Den inneholder temmelig grove ting?

- Ja, og en av de navngitte personene som blir hengt ut, er jo undertegnede. Det var derfor jeg ikke hadde noen betenkeligheter. Jeg så på det som en spøk, egentlig.

- Men er det egentlig morsomt?

- Jeg hadde ganske mye moro av den.

- I departementet synes de ikke den er like morsom?

- Kanskje det er derfor det gikk som det gikk? Men jeg vil si at hvis de reagerer på det, så eier de ikke sans for humor. Slik var det i alle fall ikke for 20 eller er det 30 år siden, da jeg var departementsansatt, sier Larsen.

Han oppgir at videoen opprinnelig ble brukt i en annen sammenheng, og at den ikke er laget av eller for Radio Metro.

- Vet du hvem som har laget den?

- Jeg har en mistanke om det, men det er definitivt ikke oss, sier Svein Larsen.

<B>SENDTE VIDEO: Svein Larsen, daglig leder i Twentyfirst Venture.
SJIKANERT: Trygve Rønningen, programdirektør i MTG Norge.