Homohets til topps på hitlista

Men på Jamaica overrasker det ingen.

(Dagbladet.no): Forrige uke gikk Assassins «Dem Nuh Want Nuh Gal» til topps på den jamaicanske singellista.

Dancehall-artistens nye hit, bygd over den fengende Look Gal-rytmen, er et angrep på homofile menn. I refrenget bes de om å pelle seg vekk og aldri la seg finne igjen.

Det mest overraskende med «Dem Nuh Want Nuh Gal», som føyer seg inn i en lang, men alt annet enn stolt tradisjon, er likevel at den ikke ser ut til å overraske noen i hjemlandet.


- Sukk

Søk på nettet avslører at det kun er utenlandske bloggere som gjør et nummer ut av det diskriminerende innholdet.

- Nok en gang er den største hiten på Jamaica en anti-homo-låt. Sukk, skriver den amerikanske musikkviteren og reggaeeksperten Wayne Marshall på bloggen sin.

- Er det bedre å be homser om å flykte enn å true med å finne og drepe dem? Jeg vet ikke, men på en eller annen måte synes jeg ikke den er like skummel som Mavados «Dem A Fag», kommenterer «Rizzla» som driver bloggen The Wasted Youth Sound System.


«Dem A Fag»
er for øvrig siste utspill i Mavados langvarige krangel med gruppa Vybz Kartel, som i forkant adresserte «Send A Hell» til Mavado.

Partene skværet egentlig opp på en pressekonferanse i fjor vår, men nå er feiden i gang igjen - med de sedvanlige homoanklagene.   

DEMONSTRASJON: Danske homoaktivister protesterer mot Buju Bantons konsert på spillestedet The Rock i 2006. Foto: STELLA PICTURES
DEMONSTRASJON: Danske homoaktivister protesterer mot Buju Bantons konsert på spillestedet The Rock i 2006. Foto: STELLA PICTURES Vis mer

Stop Murder Music

Ulike interessegrupper har lenge forsøkt å få en slutt på homohetsen på den karibiske øya.


For
flere år siden startet den britiske homoaktivisten Peter Tatchell kampanjen Stop Murder Music i samarbeid med jamaicanske organisasjoner.

Etter tre års jobbing og en internasjonal konsertboikott (som inkluderte britisk og amerikansk visumnekt for visse artister), fikk han omsider flere store dancehall-navn til å signere en såkalt «reggae compassionate act».

- Det er et stort skritt i riktig retning å få de største reggaeartistene til å fordømme vold mot homofile. Vi er ikke mot reggae eller dancehall, sjangeren er kjempebra, men vi protesterer mot de få artistene som bruker musikken for å oppfordre til vold, sa Tatchell til Time Magazine i fjor.

Buju Banton - artisten som først satte voldelig homofobi på det musikalske kartet tidlig på 1990-tallet med «Boom Bye Bye», en oppfordring til å drepe og brenne homofile - var en av de fire som skrev under.  

Mark Richards, en britisk reggae-DJ som spiller under navnet Kemist, var skeptisk motivene, som han antok var alt annet enn medfølelse.

- Jeg forstår hvorfor Banton har gjort dette. Han vil ikke sette hele karrieren på spill over et fåtall sanger. Men det betyr ikke at dette endrer holdningene hans, kommenterte han.

Arbeider videre

I tillegg til Banton satte også Beenie Man, Capleton og Sizzla navnetrekket sitt på kontrakten.

Sizzla bekjenner seg til rastafarianismen, men har likevel vært en av verstingene når det kommer til voldelige oppfordinger i tekstene. I tillegg til religiøse ledere, politikere og politimenn, lar han også homofile gjennomgå.

Ifølge en analyse gjengitt i The Jamaica Observer oppfordrer omtrent halvparten av låtene hans som nevner våpen, til å bruke dem på homofile.

Selv om han nå uformelt har forpliktet seg til å rette opp den dårlige statistikken, fortsetter mange i hans fotspor. Stop Murder Music jobber videre med å omvende populære artister som Elephant Man, T.O.K., Vybz Kartel og Bounty Killer. Nå kan de også føre Assassin opp på lista.

Buggery-lov

Samtidig fortsetter homokampen på andre arenaer.

I mai truet den kanadiske organisasjonen Egale, som måneden før fikk fjernet en rekke dancehall-låter fra iTunes, med at de ville iverksette en omfattende vare- og turistboikott dersom jamaicanske myndigheter ikke innfridde deres krav.

Gruppas ønsker var at det skulle produseres offentlig informasjonsmateriell som fordømmer homofobi, at en nasjonal undervisningskampanje skulle sette fokus på problematikken, og at den såkalte buggery-loven og andre lover som stigmatiserer eller kriminaliserer samtykkende sex mellom to av samme kjønn, skulle avskaffes.

Jamaicas statsminister Bruce Golding kom inn på temaet etter å ha lagt fram nasjonalbudsjettet i august, da han understreket at han ikke har noen planer om å gi etter for det utenlandske presset.

- Det er en vei jeg ikke tillater dette landet å gå under mitt lederskap, sa han på pressekonferansen, ifølge The Jamaica Star.

- Vær smart!

Shaggy og Bob Marleys yngste sønn Damian er to artister som har tatt avstand fra homohetsen.

Shaggy mener man må være såpass smart at man skjønner hatefulle tekster er en dårlig forretningsstrategi i utlandet.

- De burde ha bedre ting å gjøre enn å sitte og spekulere over hvem som er hva og hva de gjør privat. Jeg håper bare de er smarte og forstår at dette er business, bestemmer seg og legger det bak seg, sa Shaggy da han ble intervjuet av Antigua Sun i forbindelse med sommerens Romantic Rhythms-festival.

Marley påpeker at dancehall-tekstene reflekterer holdninger som florerer i hele det jamaicanske samfunnet. Han ser helst at man fokuserer på låter med positive holdninger og tier det negative ihjel, for ikke å gi de som diskriminerer gratis reklame.

- Når det kommer til stykket er musikk underholdning, og ikke alle artister er moralske ledere, sier Damian «Jr. Gong» Marley til Antigua Sun.

MORSK: Assassins forrige album «Gully Sit\'n».
HAR SIGNERT: Beenie Man har skrevet under på Stop Murder Music-kampanjens «reggae compassionate act».
TAR AVSTAND: Sean Paul er en av artistene som tar avstand fra diskriminerende tekster.