Homonekt i «Smørøyet»

Edvard Bruheim (19) var programleder i «Midt i smørøyet» da han var 14 og sto fram som homofil i den prisbelønte dokumentaren «Jeg elsker hvem jeg vil» da han var 17. Nå reagerer han på holdningene til sine gamle sjefer i NRK.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Edvards brev til «Midt i smørøyet»

- Absurd beslutning

NRK: - Vil verne de yngste

«Absurd», «diskriminerende» og «uforståelig» er noen av reaksjonene som er kommet etter at homseavisa Blikk tok opp NRKs holdninger til temaet homofili i barne- og ungdomsavdelingen. Redaksjonsledelsen i «Midt i smørøyet» vil ikke ta opp homofili fordi det kan være pinlig for unge mennesker å se på sammen med foreldrene.

Skrev brev til sjefen

- Det er enkelte ting det er vanskelig å se på tv sammen med sine foreldre, uttalte prosjektleder Tone Rønning i «Midt i smørøyet» til Blikk. Edvard Bruheim reagerte med vantro da han leste om holdningene til sin tidligere sjef.

- Uttalelsene som sto i Blikk provoserte meg veldig. Det første som slo meg var: «Er det mulig?».
Deretter satte han seg ned og forfattet et brev til redaksjonsledelsen i «Midt i smørøyet».

«Når ble det pedagogisk og psykologisk riktig å bekjempe fordommer og uvitenhet med sensur og hysj-mentalitet?» spør den tidligere programlederen blant annet.

- Tror du denne holdningen skyldes homofobi?
- Selvfølgelig. Å tie er også en form for homofobi, uten at jeg vil beskylde barne- og ungdomsavdelingen i NRK for å være det bevisst. Jeg skjønner bare ikke hva de er redde for, sier Bruheim.

P3 reagerer

Anette Walther er programleder i P3s «Sex og sånn», et magasin beregnet for aldersgruppen 12- 16 år. Hun er uenig i holdningene til ledelsen i «Midt i smørøyet».

- Når homofili blir tabubelagt på denne måten, synes jeg det nører opp under fordommene. Alle i denne alderen er gjennom et stadium hvor de lurer på sin egen seksualitet. For meg og min redaksjon er det helt naturlig at homofili er med når vi snakker om forelskelse og kjærlighet.
Programlederen reagerer også på at NRK-kolleger vil skjerme barn mot homofili fordi de er for unge til å ha avklart sin seksuelle legning.

- Homofili har ikke bare med sex å gjøre, og det er ikke homse-sex jeg kommer til å ta opp i programmet vårt, sier Anette Walther.

Diskriminerende

Også de homofiles organisasjoner reagerer sterkt på NRKs holdninger.

- Dette er diskriminerende. Her sitter voksne mennesker og trekker sine egne fordommer nedover hodene på de unge. Forskning viser at unge lesbiske og homofile er tre ganger så mye utsatt for selvmord og selvmordsforøk som heterofile ungdommer i samme alder.

- Som folkeopplyser har NRK et ansvar i forhold til hele det norske samfunnet, ikke bare grupper de selv velger å forholde seg til. I ytterste konsekvens kan større åpenhet bidra til å gi ungdom en bedre mental helse. Det kan faktisk være selvmordsforebyggende, sier lederen i Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring (LLH), Gro Lindstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer