Homourinal fredes

Funkis-pissoaret i Stensparken blir gjort ære på i morgen.

FREDES: Riksantikvaren har varslet at han vil frede dette urinalet i Stensparken i Oslo. Dette skjer i anledning kulturminneåret 2009.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
FREDES: Riksantikvaren har varslet at han vil frede dette urinalet i Stensparken i Oslo. Dette skjer i anledning kulturminneåret 2009. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer

(Dagbladet.no)
- Ja, dette er nok første gang man freder et pissoar, sier prosjektleder Marianne Brynhildsen ved Riksantikvaren til Dagbladet.

Det er i anledning Kulturminneåret 2009 Riksantikvaren freder det kjente og kjære urinalet.

Kjært barn har mange navn
Pissoaret som står i Stensparken, Oslo, ble tegnet av byarkitekt Harald Aars og sto ferdig i 1937, og gjennom sitt funksjonalistiske formspråk var de et uttrykk for en ny tid.

Pissoaret har lenge vært et kjærkomment innslag i Stensparken og var i mange år et yndet og velkjent treffsted for homofile. Noe som muligens kommer frem i de mange kallenavnene pissoaret har fått opp gjennom årene.

«Kjærlighetskarusellen» og «Lykkehjulet» er blant navnene pissoaret har fått tildelt.

Skulle få bukt med «lysky virksomhet»
I Riksantikvarens begrunnelse for fredningen av urinalet blir det også lagt vekt på «Kjærlighetskarusellens» historie.

- Ved oppføring av urinalet i Stensparken var vannverksjefens intensjon å få bukt med såkalt «lysky virksomhet» ved å plassere pissoaret lett synlig i åpent landskap, samt å heve skjermveggene opp fra bakken slik at man kunne se beina på folk inne i båsene.

Vannverksjefens ønske om å få bukt med den såkalte «lyskye virksomheten» gikk ikke bra da pissoaret likevel ble et svært så velkjent møtested for homofile menn.

- Slik vitner pissoaret om samfunnets syn på homofile i en tid da homofile måtte holde sin legning skjult av frykt for straffeforfølgelse, skriver Riksantikvaren.

Skulle du ha lyst til å se et pissoar pakket inn med sløyfe og gjort ære på av en statsråd, så har du mulighet til dette tirsdag kl 13.00. Da kommer Riksantikvaren, Byantikvaren, byrådsleder Erling Lae samt miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.