Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Homse hyller kvinnene

CANNES (Dagbladet): Spanske Pedro Almodsvar har laget sin filmhyllest til kvinnene. Hvorfor? Blant annet fordi kvinner er mye bedre løgnere enn menn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvilket også gjør dem til bedre skuespillere. Dette var noe unge Pedro oppdaget allerede som smågutt hjemme i La Mancha.

- Det var en skikkelig machotid - mannfolka styrte, men det var kvinnene som løste problemene. Og de måtte ofte skjule ting fra sine menn, og lyve litt, for å beholde familiefreden. Kvinnenes kapasitet til å improvisere har alltid imponert meg, sa Almodsvar da han presenterte sin nye film «All About my Mother» i går sammen med sine kvinnelige skuespillere.

Klassiker

Tittelen henviser til filmklassikeren «All About Eve» med Bette Davis, en av Almodsvars absolutte favoritter.

- Siden jeg var ung, har jeg elsket de klassiske melodramaene fra Hollywood, sa Almodsvar.

Kanskje har han selv laget en klassiker: «All About my Mother» ble sammenliknet med Almodsvars egen «Kvinner på randen av nervøst sammenbrudd», og både Oscar og Gullpalmen ble nevnt da han møtte pressen i Cannes i går.

- Ja, takk, begge deler, sa regissøren.

Mye silikon

«All About my Mother» handler om Manuela, som mister sin 18 år gamle sønn i en bilulykke samme kveld som hun hadde lovet gutten endelig å fortelle mer om hans far, mer enn at han bare «døde før du ble født». Sannheten er at faren lever, men at Manuela rømte fra ham da hun ble gravid.

Og Almodsvar hadde ikke vært seg selv hvis ikke sannheten også innbefattet at guttens far er transvestitt med silikonpupper - men resten av sin manndom intakt.

Nåvel. Manuela drar for å finne faren, for endelig å fortelle ham at han er far. Dette setter henne blant annet i kontakt med...vi lar skuespilleren Penelope Cruz fortelle selv:

- Jeg spiller en AIDS-syk nonne som er i konflikt med sin mor og gravid med en transvestitt.

Transvestitten er selvsagt den samme som er far til Manuelas barn, noe som ikke forhindrer at de to blir bestevenninner - og deler sine gleder og sorger, sammen med nok en kirurgskapt transvestitt, spilt av den kvinnelige skuespilleren Antonia San Juan.

- Vanskelig rolle, kanskje?

- Nei, for meg var denne rollen som sukkertøy. Med Almodsvar som regissør, er det som om du har fått deg en ny elsker: Du holder igjen litt i starten, men så lar du ham forme deg som han selv vil, sa San Juan.

Hvilket selvsagt er billedlig talt, for regissøren selv - han er homofil.

- Jeg er ofte sammenliknet med Fassbinder, og ja da; som meg var han også lubben og likte kokain - men han likte det litt bedre enn meg - og vi har begge tatt oss seksuelle friheter med personer av vårt eget kjønn.

KVINNEVENN: Den spanske regissøren Pedro Almodóvar presenterte sin nye film sammen med (f.v) Cecilia Roth, Antonia San Juan og Candela Pena.