Homsene satte pris på Ari

Iført silkebrokade i gull, og med halstørkle i matchende farger, mottok en takknemlig Ari Behn seint i går kveld to prestisjefylte homsepriser.

- Vis fram smilet ditt! Ikke gjem deg bak mikrofonen! forlangte de mannlige i salen. Og da han flyttet seg litt så smilet syntes, applauderte hundrevis av begeistrede homoer og lesber for sin royale gjest.

Forfatteren som har prinsesse til kone, en royal datter og et kongepar til svigerforeldre - og likevel skriver og lever slik han gjør - er en modig mann.

Det mener i alle fall juryen for Blikkprisen (som utgjøres av de fire ansatte/eiere av homsebladet Blikk). I går kveld og i natt ropte de to ganger Ari Behn opp til podiet.

Én gang som «årets forfatter», og én gang som «årets hetero».

- Mange homovenner

Og at Ari Behn var glad for begge prisene, hersket det ingen tvil om da han møtte Dagbladet på bakrommet ved utestedet Soho rett før utdelinga av totalt 11 homopriser - en utdeling som startet ved 23-tida og varte til langt på natt, foran et smekkfullt hus av jublende homoer av begge kjønn og i alle varianter.

- I kveld blir det nok fest. Jeg har mange gode homovenner i Oslo, sa han til Dagbladet.

- Ikke at jeg kjenner homomiljøet i Oslo like godt som miljøet jeg skildrer fra Tanger. Men jeg kjenner en del folk, og føler ikke at jeg trenger å holde noen form for distanse til dem, selv om jeg er i den posisjonen jeg er i. Vår generasjon har et svært lite anstrengt forhold til seksuell legning, mente en strålende opplagt Ari.

I forbindelse med Behns pris som «årets forfatter» for romanen «Bakgård», leste konferansier Are Kalvø høyt fra boka. På publikums oppfordring leste han utdragene slik en kåt nynorsking ville gjort det - og deretter som dronning Sonja og Valgerd Svarstad Haugland.

Også Ari Behn lo godt over harselasen.

- Har ikke bommet

- Jeg er smigret over begge prisene, sa Ari til Dagbladet.

- Kanskje er jeg aller mest glad over å bli årets «forfatter». Du vet, jeg har gitt mye juling og tatt mye juling opp gjennom åra. I «Bakgård» skildrer jeg et spesielt homsemiljø i Tanger. Et miljø jeg har observert over tid. Men det er lett å tråkke feil. At jeg nå får denne prisen, tyder på at jeg må ha gjort noe riktig. At jeg ikke har bommet så jævlig mye, sa Ari smilende, og hentydet kanskje til medias kritikk over påståtte «homoklisjeer».

- At homsene omfavner boka, tyder på at jeg har klart skildre et miljø som homser over hele verden kjenner igjen.

Jurymedlem Ernas Bøyum i Blikk sier dette om Ari:

- Han har udiskutabelt gitt ut årets modigste bok. At han også kåres til årets hetero, en ny pris av året, skjer fordi han er et forbilledlig eksempel for homoer. Han snakker høyt om kjærligheten, om store følelser, og han elsker den han vil. Og han bærer i seg feminine verdier.

GLAD HOMOVINNER PÅ FEST: Ari Behn tok stolt imot prisene som årets forfatter og årets hetero, og mottok gratulasjoner og klemmer fra fjorårets lesbe - NRKs Christine Koht, som delte ut en av prisene til Ari. - Jeg liker de programmene dine så jævlig godt, sa Ari til Christine. - Du har en deilig og spesiell energi, sa Christine til Ari. Prinsessegemalens heftige antrekk er designet av Baron von Bulldog, en mytisk designerartist som Ari møtte for aller første gang i går. - Dette antrekket passer i kveld, mente Ari.