Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Homsepatruljen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PÅ TV3 FINNES det en ivrig gjeng. The Fab5, eller Homsepatruljen som de heter på norsk, vier sine programmer til å dresse opp mannfolk som ikke helt har skjønt det. Klær og interør blir skiftet ut med siste mote i løpet av 30 minutter. Tilbake står offeret ny og forhåpentligvis lykkelig.

I Finansdepartementets øverste politiske ledelse sitter det en annen velkledd gjeng. I motsetning til guttene i TV3 er de lei av klær. I alle fall sier de det. Med «a queer eye for the straight girl» er det denne gangen Per Kristian Foss sin personlige rådgiver, Kaj-Martin Georgsen, som uttaler seg om hva Karita Bekkemellem Orheim skal få lov til å snakke med pressen om. Mens Adam, Birger, Jan, Halvor og John fører sin kamp for den gode smak på TV, prøver Foss og Georgesen å slå et slag for den gode politiske debatten. Kaj-Martin Georgsen er lei av Karita Bekkemellem Orheim sine kjoler. Jeg er ikke så veldig opptatt av disse kjolene. Rett og slett fordi jeg interesserer meg svært lite for dette kvinnelige festantrekket. Jeg lar meg derimot ikke provosere like mye som Georgsen. Selv Erna på trampolin, Krohn Devold i bikini eller svøpt inn i det amerikanske flagget eller Foss på sitt eget kjøkkenet, bøyd over dampende blåskjell, provoserer meg sjelden.

DET SOM DERIMOT provoserer meg, er når en oppegående politisk rådgiver som Georgsen klarer å kritisere Bekkemellem Orheim for manglende politiske utspill. Han viser til artikkelen i Magasinet og spør hvor det ble av temaene likestilling, homokamp eller kvotering. Er det en politiker som har kjempet for de homofiles rettigheter, for selvbestemt abort og for full likestilling, så er det Bekkemellem Orheim. Er det noen politikere som har holdt seg unna disse «vanskelige temaene» så er det Høyrepolitikere, blant annet Georgsen nærmeste kollega Per Kristian Foss. Foss har ved to anledninger unlatt å møte opp til votering i Stortinget når spørsmålet om homofilt partnerskap har vært fremmet. I forbindelse med bispeutnevelsen var han dessuten skremmende anonym. Det er grenser for hvor lenge man kan gjemme seg bak rentepolitikk og kronekurs. At Georgsen ikke har fått med seg Arbeiderpartiets kamp for en god offentlig fellesskole, og kampen mot kommersielle private skoler, er synd, men etter hvert kanskje ikke så overraskene. Kanskje er Georgsen så opphengt i Bekkemellem Orheims kjole at han blander det sammen med skole?

MEN FOR MYE kjole eller for lite skole er ikke det verste med politikken. Det verst er småligheten. Frykten for synkende oppslutning som fører til persolige angrep på politiske motstandrere. Jakten etter andre partiers feil, overskygger ønsket om å utvikle en egen politikk. Jeg vet ikke om Georgsen først og fremst forsøker å kritisere Dagbladet eller Bekkemellem Orheim. Kanskje er det begge to. Georgsen klager over en stadig økende personfokusering i media, men bruker samtidig store deler av innlegget på å kritisere Bekkemellem Orheim - og hennes kjoler. Resultatet er naturligvis at Bekkemellem Orheim får to doble sider i flere aviser dagen etter. I kjole. Takket være Kaj-Martin Georgsen. I den grad Georgsen mener at den politiske debatten i stadig større grad er fordummende, blir han derfor sist helgs fremste bidragsyter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!