Homser kastet øl på Carola

Carola ble dynket i øl under en opptreden i forbindelse med verdens aidsdag på Rockefeller sist onsdag. Medlemmer av Oslos homsemiljø mener det er et hån mot homofile at den kristne artisten stilte opp på markeringen.

Debatten i homsemiljøet har vært høylytt etter ølkastingen. Ølkasterne Reidar Engesbakk (33) og Edvard Bruheim (21) mener det er hårreisende at Carola fikk spille på Rockefeller-arrangementet.

- Carola har tidligere uttalt at homofile bør helbredes, og at samfunnet må stå sammen i en slik omvending. Vi har ikke hørt at hun har trukket disse uttalelsene eller gitt støtte til homofile på andre måter, sier Engesbakk til Dagbladet.

Han sier de trodde det var en dårlig spøk da den svenske Grand Prix-vinneren overraskende entret scenen, og at ølkastingen var en spontan reaksjon.

- Hadde hun, eller arrangøren, på forhånd gitt uttrykk for at hun har endret sitt syn på homofile, kunne vi forstått opptredenen. Men alt hun gjorde var å synge en sang. Det er en hån mot homofile, fortsetter Engesbakk, og legger til at han gjerne kaster øl også på arrangørene ved en passende anledning.

Het debatt

Etter episoden onsdag i forrige uke har flere kjente homofile kastet seg inn i debatten. Ifølge nettavisa Skeive nyheter sier Anders Hornslien at det er helt greit at Carola opptrer som Grand Prix-vinner i homsenes mekka.

Oslo Gospel Choir-manager Ole Edvard Reitan mener det er feil å dømme artisten etter uttalelser hun kom med for flere år siden, og sier at Carolas opptreden taler for seg selv.

- Skal det bli slik at en artist må skrive under på et homopolitisk manifest før en opptrer for lesber og homser? spør han.

De to ølkasterne har fått flere støtteerklæringer etter episoden, og mener miljøet har godt av litt pøbelstreker hvis det fører til at folk engasjerer seg.

Positiv opptreden

Arrangørene tar ikke kritikk for å ha hyret Carola til verdens aidsdag.

- Virusgruppa og Helseutvalget for homofile oppfatter Carolas opptreden som en ubetinget støtte til verdens aidsdag, hivpositive, lesbiske og homofile, sier Rolf Angeltvedt i Helseutvalget for homofile.

Han forteller at bakgrunnen for Carolas opptreden var at representanter for de to organisasjonene tilfeldig møtte henne på homsestedet London Pub i Oslo 28. november. De spurte om hun kunne tenke seg å stille opp på verdens aidsdag, og etter en tenkepause svarte hun ja. Hun gjennomførte sangen «Fångad av en stormvind» med 39,5 i feber.

Støtter aids-saken

- Grand Prix er spesielt i homsemiljøet. Hele kulturen, glamouren og overdådigheten. Det er litt kitch, liksom, sier Angeltvedt.

Etter konserten uttrykte Carola til sin nærmeste krets at hennes opptreden kan anses som en uforbeholden støtte til verdens aidsdag, hivpositive og aidssyke. Hun ønsket ikke å kommenterte episoden utover dette. Dagbladet forsøkte gjentatte ganger å komme i kontakt med Carola uten å lykkes.

KASTET ØL: Reidar Engesbakk og Edvard Bruheim reagerte kraftig på at Carola stilte opp på markeringen av verdens aids-dag.