Homser og lesber på timeplanen

Akademia tar nå grep om homoseksualititet. Først ut av skapet er litteratur.

Universitetet i Oslo er først i Norge med homostudier. Det er institutt for britiske og amerikanske studier som nå skal fronte disse studiene med et tipoengsemne (et års fulltidstudie er 60 poeng) i homofil og lesbisk litteratur, skriver studentavisa Universitas. Det er førsteamanuensis Nils Axel Nissen som skal undervise i emnet.

- Jeg først nå følt meg klar for å undervise i dette emnet. Når du skal undervise i et potensielt kontroversielt studium er det viktig å være trygg på egen kompetanse. Det tar tid opparbeide seg nok kunnskap. Jeg har brukt ti år på forskning i et skeivt perspektiv, sier Nissen til Dagbladet.no

- Hvorfor tror du det kan bli kontroversielt

Jeg er ikke sikker på at det er det. Bråk rundt dette emnet virker medieskapt fordi det kan synes som om mediene har et behov for forenklede konflikter.

Adam og Adam

Nissen har tatt initiativ til emnet fordi han mener at det er universitetet sitt ansvar å undervise og øke kunnskapen om homoseksualitet. Han mener videre at skjønnlitteraturen er spesielt egnet til å studere kjærligheten, som legning til syvende og sist dreier seg om.

- Det er viktig å vise at det finnes enn annen kjærlighetshistorie enn den mellom Adam og Eva. Du har også Adam og Adam, Eva og Eva, sier Nissen.

På pensum står en rekke klassikere fra inn- og utland. Vi finner bøker fra forfattere som Tennessee Williams samt norske Ebba Haslund og Gerd Brantenberg. Offentliggjøringen av studiene og pensum faller sammen med opprettelsen og titlene til homobokklubben Kursiv. Forfatteren Anne Holt og flere andre har rettet hard kritikk mot klubben.

- Det er helt tilfeldig at titlene og tidspunkt faller sammen, sier Nissen.

Det er jo god timing da?

- Joda, jeg har skjønt det. Og det har stormet i hele dag. Men dette er et lite fag. Det er snakk om to timer i uka, sier Nissen.

Skeiv samfunnsforskning på trappene

Institutt for kriminologi er neste fag ut av skapet. Dette tipoengs homoemne baserer seg ifølge Universitas på antologien Norsk homoforskning og skal ha et samfunnsfaglig fokus. I tillegg kan det være at Institutt for kvinne- og kjønnsforskning også oppretter et emne om homoseksualitet.

TENNESSEE WILLIAMS</B> er en av forfatterne på pensum.