Homseserie på NRK2 vekker reaksjoner

NRK2 startet i forrige uke serien «Skeive venner» som viser homser i fri erotisk utfoldelse. NRK fikk mange reaksjoner. Vi lot et panel si sin mening om serien.

Det er første gang NRK viser sex mellom menn i en serie fra et homsemiljø. Reaksjonene måtte komme.

De fleste har vært positive, men enkelte har også ropt «fy».

- Her er det verken forstavelsen «homo» eller det faktum at serien går på tv som provoserer, men den ramme- og grenseløse presentasjonen av seksualitet. I min språkbruk er det overgrep når to voksne menn har sex med en 15-åring. Overgrepet er ikke mindre alvorlig selv om det er trukket inn i fiksjonens drakt, sier Geir Magnus Nyborg . Han har fått skildret en verden han føler fremmed.

- I England gikk flere homser ut og kritiserte serien, som de mente bygde opp under folks fordommer mot homofile. Den knytter sexfiksering til homofili, sier han.

- Veldig moro!

Sossen Krohg er langt fra provosert.

- Dette var da veldig moro! Å få se miljøet og se hvordan de gjør det, mener Sossen.

- De så riktig flotte ut, men jeg tror ikke jeg gidder å se mer av serien. Den unge gutten spilte forresten godt. Homofili er flott. Det er ikke annet enn kjærlighet . Det må være grusomt å være homse og føle seg tvunget til å late som om man er noe annet. Nei, dette ble jeg ikke støtt av. Men guttungen var bare 15. Selv var jeg 13... Og ante ikke at jeg var kriminell . Jeg syntes pappa var ekkel, som hentet meg, ler hun.

- Tøft program

Lene Elise Bergum har humret godt underveis i episoden.

- Tøft program. Flott filming og masse humor. Ingen hadde reagert dersom sexscenene hadde involvert gutt og jente. Her er det to gutter. Aksepterer vi at alle er likeverdige, må vi godta at NRK også skal vise homofiles kultur. Som lisenskanal mener jeg det er NRKs plikt å vise en slik serie, sier Bergum.

Likevel er hun ikke uten innvendinger.

- Jeg spør meg om dette er et skritt fram, eller et tilbake, for homsekampen. De har kjempet for aksept for at homofili ikke bare er seksualitet, men også et liv og et følelsesliv. Jeg tror dessverre at serien kan bidra til å blåse liv i forestillinger om homsers sexfiksering.

- Flott serie!

Her bryter Anders Hornslien inn. Han forstår argumentet, men: - Jeg ser annerledes på det. Kanskje er vi kommet så langt at det ikke er farlig å vise stereotypier lenger? At vi kan vise hvordan enkelte lever, uten at det rammer alle . Det er en flott serie! Den er morsom, og jeg har sett den flere ganger. Faktisk har jeg den på video.

Det eneste som provoserer Hornslien er at Nyborg har karakterisert sexakten mellom en voksen kar og en 15-åring som et overgrep.

- Dette var et innlegg i kampen for å få samme seksuelle lavalder for homser som for heterofile i England. Inntil for et par måneder siden var lavalderen for homser 21 år, mens andre kunne debutere lovlig som 16-åringer. Det er i denne konteksten vi må se episoden. Jeg misliker sterkt vinklingen i retning overgrep, sier Hornslien.

Håper mange ser på

Han fryder seg over serien og håper at riktig mange ser på NRK TO i kveld.

- Halvparten av de som ser på gjør det nok fordi den blir markedsført i Dagbladet, spår Nyborg.

- Det håper jeg virkelig, sier Hornslien. Mens Bergum har følgende inderlige ønske:

- Jeg håper folk ser på og blir litt mer liberale i tankegangen sin...