Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Hongkongs brukne paraplyer

Beijings håndplukkede kandidat ble Hongkongs nye regjeringssjef.

DE FORHATTE: Plakater av nyvalgte og sittende regjeringssjefer i Hongkong, Carrie Lam og Leung Chun-Ying, under en demonstrasjon i forkant av valget.
DE FORHATTE: Plakater av nyvalgte og sittende regjeringssjefer i Hongkong, Carrie Lam og Leung Chun-Ying, under en demonstrasjon i forkant av valget. Vis mer
Kommentar

Søndag vant Carrie Lam valget i Hongkong. I går slo politiet til mot demokratiforkjempere og folkevalgte motstandere. Den nyvalgte regjeringssjefen toer sine hender og hevder at sammenfallet i tid er tilfeldig.

Det var selve valgsystemet i Hongkong som i 2014 utløste de nesten tre måneder lange demonstrasjonene og den såkalte paraplyrevolusjonen. Under gule paraplyer samlet tusener av studenter og aktivister seg og blokkerte Central, byens finansielle hjerte. De protesterte mot at Beijing skulle ha siste ord i spørsmålet om hvem som skal lede den tidligere britiske kolonien.

Prinsippet for styring etter at Folkerepublikken Kina overtok i 1997 kalles «ett land, to systemer», og innebærer at Hongkong fram til 2047 har stor grad av selvstyre, egen minigrunnlov, egne domstoler og en egen lovgivende forsamling, kalt Legco. Flere av dem som ble valgt inn i Legco i fjor, kom fra paraplybevegelsen. To av dem ble nokså øyeblikkelig sparket ut fordi de nølte med å erklære troskap til «Hongkong som en spesiell administrativ region i Kina».

Søndagens valg foregikk akkurat slik ledelsen i Beijing hadde bestemt. Det var et indirekte valg der 1194 personer kunne avlegge stemme. Det tilsvarer 0,03 prosent av Hongkongs registrerte velgere. De fleste av de utvalgte velgerne var erklærte Beijing-lojalister, og vinneren, Carrie Lam, var Beijings kandidat. Hun fikk 777 stemmer.

KARIKATUR: Tegneren Badiucaos kommentar til valgresultatet. Vinneren fikk 777 stemmer, her i form av brukne paraplyer.
KARIKATUR: Tegneren Badiucaos kommentar til valgresultatet. Vinneren fikk 777 stemmer, her i form av brukne paraplyer. Vis mer

Resultatet var neppe egnet til å overraske noen, men ble like fullt karakterisert som et «mareritt» av demokratiforkjemperne. Noen har sett en viss tragikomikk i tallet 777, for ordet sju på kantonesisk likner på uttalen av ordet «impotent person». Straks ble det satt i gang produksjon av T-skjorter der de tre sjutallene har form som brukne paraplyer.

Den muligens impotente – i politisk forstand – Carrie Lam skal overta som regjeringssjef 1. juli, som er 20-årsdagen for overtakelsen fra britene. Kinas president Xi Jinping ventes til byens jubileumsmarkering og Beijing holder muligheten for militærparade åpen. Sannsynligheten for en hærskare av brukne paraplyer er stor.

Men i går slo politiet til mot ni av aktivistenes ledere. De mest profilerte studentlederne er dømt før. De nye er tiltalt for ordensforstyrrelser. To av dem er folkevalgte. Dersom de blir dømt til fengsel i mer enn en måned, risikerer de å miste plassene sine i Legco. Der tynnes det nå i rekkene av opposisjonelle.

Det er uvisst hvorfor Hongkongs avtroppende regjeringssjef har ventet i mer enn to år på å rettsforfølge aktivistene, men det er jo lett å kalkulere seg fram til at han ville ha søndagens valg overstått før bråket starter i gatene igjen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media