Hopkins\' regidebut

«August» er Anthony Hopkins\' første film som regissør. Han spiller også rollen som Ieuan, en walisisk variant av russiske Vanja - for det er Anton Tsjekovs «Onkel Vanja» som ligger i bunnen.

Dramatikeren Julian Mitchell har omplantet Tsjekovs stykke til Nord-Wales rundt år 1900. Det får unektelig sine konsekvenser. Her er ikke mye russisk vemod og weltschmerz, mer av hva jeg vil tro er både walisisk og allmenn frustrasjon over tapte muligheter, over nuets meningsløshet og av liv som seiler forbi.

Sir Anthony har hatt førsteklasses skuespillere til å tolke disse stemningene. Selv spiller han onkel Ieuan/Vanja med all denne figurens verkende desperasjon og lede.

Menneskene på denne herregarden i Wales kretser rundt hverandre med alle sine uttalte og skjulte lengsler, sin vantrivsel og ensomhet. Hos en Tsjekov mer enn aner vi at disse overklassemenneskenes omgang med utelukkende seg og sitt, dølger en anelsesløshet om hva framtida bærer i sitt skjød av sosiale omveltninger og omvurderinger - de er som små dovendyr på ryggen av en hval, om du tilgir et noe tvilsomt zoologisk bilde.

Mitchell/Hopkins prøver - uten særlig hell - å integrere omverdenen i denne lett høstlige tragikomedien. Men walisisk gruvedrift og eksplosjonsulykke rimer dårlig her, det hører hjemme i et helt annet drama.