Hoppbok til 20 i stil

I september i fjor fikk Karin Berg låne kofferten til Johanne Kolstad, en av de to hoppjentene fra Nordre Land på 1930-tallet. Innholdet var unikt både sports- og kulturhistorisk, og besto av gamle fotografier, avisutklipp og spennende notater.

Boka «Hopp, jenter- hopp!» er først og fremst historien om Johanne og venninnen Hilda «Nusse» Braskerud, men også om andre hoppjenter som viste omverdenen at kvinner kan når de vil.

Kunnskapsrikt og glødende fortelles historien om de to uredde hoppjentene, som med blafrende strekkbukser svevde inn på hoppsportens arena for snart 70 år siden. De var en sensasjon, og ble invitert både til fjern og nær. Kravet fra arrangørene var at de hoppet utenfor konkurranse- i rollen som prøvehoppere eller pauseunderholdning.

Johanne Kolstad var tre ganger i Amerika på oppvisningsrenn. I Berlin i New Hampshire satte hun verdensrekord. På et bilde som dokumenterer bedriften, står det blant annet: «Det var her Johanna på isføre den 6. mars 1938 hoppet 72 meter, støtt som fjell. Mange av karene måtte overende den dagen, og det var få som tøyde seg lenger enn den norske gjenten. Det kan bli lenge før noen annen kvinne makter slike svev.»

Boka forteller også om den første jenta over hoppkanten i 1863, om fordommer og skjebner. For de fleste vil det være en sensasjon at skihopping for kvinner faktisk er en tradisjon i Norge.

Karin Berg skriver ærlig og oppriktig, og får 20 for å ha hoppet inn i det ukjente og landet så sikkert og elegant. Ett ønske for framtida er flere hoppjenter og mer fra hennes forfatterhånd.

At bildematerialet i boka er unikt, gjør den bare enda mer interessant.