Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hoppe sa gåsa

Det er OL i Sydney og NRK satser seriøst. Det var derfor Ole Paus og kulturminister Ellen Horn i går ble invitert til studio som kommentatorer i synkronsvømming.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For det NRK tar alvorlig med OL er ikke nødvendigvis det sportslige. Det er å få flest mulig seere, og da må man kaste nettet vidt - prøve å trekke inn alle dem som ikke allerede er idrettsfrelst.

OL sliter med et halvt døgns handikap - sendinger fra den andre siden av kloden, tilpasset NBCs ønske om best sendetid i USA, gir håpløse sendetider i Norge.

Det blir den harde kjerne av idrettsfrelste som setter vekkerklokka på halv sju om morgenen for å få med seg ferske repriser fra nattas hendelser. På kvelden får idrettsentusiaster dårligere sendinger for at NRK skal få flere seere.

For best seertall har NRKs kveldssendinger, som i tillegg til å være laget i studio i Norge, har den dårligste sendetida i forhold til øvelsene - og er minst direkte fokusert på sport, selv om Per Jorsett aldri så mye sitter i bua.

For det som skjer med OL-dekning blir mer og mer at OL gir fjernsyn en anledning til å være fjernsyn, i stedet for å være en rendyrket sportssending. Det vi stadig mer ser, er talkshow i anledning et sportsarrangement, i stedet for selve sportsarrangementet. I USA var trenden mer enn tydelig allerede under Atlanta-OL - da var amerikanernes så travle med å fjernsynstilpasse OL- sendingene at de til tider knapt hadde tid til å dekke konkurransene.

Slik det var på NRK i går.

En ting er at idrettsminister Ellen Horn kanskje ikke er blant landets mest idrettsfaglige. Når NRK i tillegg sender med henne et videokamera, slik at hun og følget kan filme seg selv i Australia - skjønner vi hva NRK prøver på: å få amatørismen tilbake i OL.

I OL- studio foreslo Paus det eneste fornuftige - å overlate OL til næringslivet. Han dekket ellers synkronsvømming med godt amatørhumør - ifølge Paus er «Hoppe sa gåsa, danse sa reven» grunnlaget for all synkronsvømming.

I USA sliter NBC med dårlige seertall i dette OL.

Det er faktisk kvinnene som ser mest på OL, og kvinner fra 30 til 50 ser mest. Men mennene ser mindre enn før.

I går ble det kjent at nok en bamse er tatt med nandrolon i kroppen. C.J. Hunter skal ha blitt tatt med tusen ganger lovlig kvote - det skal bli morsomt å høre hvilket kosttilskudd han har prøvd. OL er kropper presset forbi all fornuft av hensyn til business, utøvernes bankkontoer og fjernsynspublikum.

Hva gjør fjernsyn med OL den dagen vi til slutt går lei av å se menneskelige kjemikaliesett løpe i sirkel rundt en bane?