LØNNSVINNERE: Erik Solbakken og Anne Rimmen har begge sagt opp i NRK, men jobber mye for kanalen. Solbakken vant Gullruten for beste mannlige programleder i 2014, Rimmen fikk publikumsprisen i 2013. Begge foto: NTB Scanpix
LØNNSVINNERE: Erik Solbakken og Anne Rimmen har begge sagt opp i NRK, men jobber mye for kanalen. Solbakken vant Gullruten for beste mannlige programleder i 2014, Rimmen fikk publikumsprisen i 2013. Begge foto: NTB ScanpixVis mer

NRK-profiler tjener mer når de forlater statskanalen

Hopper av NRK, hopper opp i lønn

Flere tidligere NRK-ansatte som gjør frilansere av seg, hever gode lønnsslipper i årene etter.

(Dagbladet): Flere av de siste års største programlederprofiler hos NRK har gjort lignende karrierevalg etter å ha skapt seg store navn hos rikskringkasteren:

De sier opp arbeidsforholdet i statskanalen, men fortsetter på skjermen som frilansere, ofte uten at seerne merker noe som helst.

Anne Rimmen, Erik Solbakken og Tore Strømøy er noen av de profilerte ansiktene som har forlatt NRK til fordel for frilanstilværelsen.

Tar oppdrag

Å stå utenfor fast ansettelse i NRK har lenge betydd at man står friere til å ta på seg andre oppdrag ved siden av tv-jobbingen, det være seg som konferansierer eller reiseguider.

Anne Rimmen (35), kjent som reporter og programleder både i NRK-sporten og for en rekke andre NRK-prosjekter som Melodi Grand Prix og «Monsen på villspor», sa opp NRK-jobben i 2014. Året før oppsigelsen hadde hun en inntekt på 712 774 kroner.

Året etter oppsigelsen, i 2015, kunne Rimmen notere seg for 1 342 377 kroner i inntekt, altså et hopp på nær 630 000 kroner på to år.

Rimmen har fortsatt som NRK-ansikt etter oppsigelsen, blant annet for årets 17. mai-direktesending fra Slottsplassen i Oslo, men gjør også ulike arrangementsoppdrag.

IKKE FAST ANSATTE: Både Anne Rimmen (til høyre) og Marte Stokstad har gått fra å være fast ansatte i NRK, til å være frilansere som hyres inn av rikskringkasteren.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
IKKE FAST ANSATTE: Både Anne Rimmen (til høyre) og Marte Stokstad har gått fra å være fast ansatte i NRK, til å være frilansere som hyres inn av rikskringkasteren. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Dagbladet har tidligere omtalt at Rimmen fikk i overkant av 80 000 kroner for å lede Vekstkonferansen i Skien et halvt år etter NRK-exiten.

Driver «Gullreka AS»

Erik Solbakken (31) gjør NRK-suksess med underholdningsprogrammer som «Karl Johan» og i høst programmet «Kvelds», begge sammen med makker Hasse Hope.

Men Solbakken sa opp i NRK allerede i 2010. I 2013 hadde han en personinntekt på 736 914, mens selskapet han er eneeier av, Gullreka AS, hadde inntekter på 1 844 000 og driftsresultat på 1 276 000 kroner.

De siste år har inntektene gått oppover: I 2015 hadde Solbakken en personinntekt på 6 225 984. Gullreka AS hadde inntekter på 1,6 millioner, hvorav Solbakken tok ut daglig leder-lønn til 300 000, og driftsresultater på 872 000 kroner.

MORODUO: Erik Solbakken (til venstre) sa opp i NRK i 2010, men gjør fortsatt suksess med underholdingsprogrammer hos statskanalen. Her på scenen under Komiprisen 2016, som han ledet sammen med Hasse Hope. Foto:  Marit Hommedal / NTB scanpix
MORODUO: Erik Solbakken (til venstre) sa opp i NRK i 2010, men gjør fortsatt suksess med underholdingsprogrammer hos statskanalen. Her på scenen under Komiprisen 2016, som han ledet sammen med Hasse Hope. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

Lavere inntekt

Tore Strømøy (56) har vært blant NRKs aller største profiler i en årrekke, helt siden første sesong av det populære gjenforeningsprogrammet «Tore på sporet» traff skjermene for 20 år siden, i 1996.

I 2013, etter 27 år som ansatt i NRK Trøndelag, sa Strømøy opp i NRK med en avtale om å fortsette å levere til statskanalen. Forrige sesong av oppsporingsunderholdningen ble sendt vinteren 2015, men samme år hadde Strømøy faktisk lavere personinnekt enn to år tidligere.

I 2015 hadde Strømøy en inntekt på 626 161 kroner, mens tallet for 2013 var 813 779 kroner. Strømøy er for øvrig eneste aksjonær i Tore Strømøy AS, et firma med 1 379 000 kroner i driftsinntekt og 319 000 kroner i driftsresultat i fjor.

SA OPP: Tore Strømøy sa opp i NRK i 2013, etter 27 år som ansatt i NRK Trøndelag. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
SA OPP: Tore Strømøy sa opp i NRK i 2013, etter 27 år som ansatt i NRK Trøndelag. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

- Jeg gikk jo ikke ut av NRK for pengene, men for de tre første bokstavene i ordet «frilanser». Jeg var ute etter litt mer fri, selv om jeg fremdeles jobber mye, sier Strømøy til Dagbladet.

Verken Anne Rimmen eller Erik Solbakken har noen kommentar til tallene.

Endret retningslinjer

I 2014 meldte NRK at interne retningslinjer skulle endres, og at de ville kreve å vite hva slags kommersielle oppdrag frilanserne tar mens de jobber for statskanalen.

- Men frilansere har fremdeles anledning til å ta oppdrag på si. Vi ber dem bare vise aktsomhet og holde oss informert, sa kommunikasjonssjef Hilde Ebeltoft-Skaugerud til Dagbladet da.

I fjor ble teksten i NRKs redaksjonelle etikkhåndbok endret for å understreke at de samme etiske reglene gjelder for frilansere og midlertidig ansatte så vel som fast ansatte.

- JIPPI! ... NOT: I kjølvannet av kritikken mot NRKs aldersfokus, oppsøkte «Karl Johan»-programlederne Erik Solbakken og Hasse Hope pensjonister i håp om å få NRK-kritikk. Det skulle vise seg å være vanskelig. Video: NRK Vis mer Vis mer