Hopper etter Øyen

Rune Gokstad og Øystein Bache overtar Roalds nøtter.

HARDE NØTTER:  Øystein Bache og Rune Gokstad overtar etter nøttegeneral Roald Øyen. Og de lover humor mellom nøttene. Foto: Scanpix
HARDE NØTTER: Øystein Bache og Rune Gokstad overtar etter nøttegeneral Roald Øyen. Og de lover humor mellom nøttene. Foto: ScanpixVis mer

(Dagbladet): En nøtteæra er over. 70 år gamle Roald Øyen har bestemt seg for å legge nøttene på hylla.

På NRKs intranett skal reaksjonene ha rast ifølge duoen som står parat til å plukke nøttene ned igjen.

- Vi overtar en nasjonalskatt. Vi skal forvalte den med nensom hånd og bringe den inn i et nytt tiår, sier Rune Gokstad (52) til Dagbladet.

Som å hoppe etter Wirkola Han og makker Øystein Bache (50) tar sats og hopper ut i nøtteland, som Øyen har rådet over i tre tiår. Det startet med Påskenøtter på NRK i 1984, og Julenøtter på samme kanal i 1992.

- Øyen har holdt på i en årrekke. Blir det som å hoppe etter Wirkola?

- Ja, vi overtar etter en som veldig mange har et forhold til. Mange vil nok at Øyen skal lede nøttene uansett, og legge ned programmet når han ikke kan. På intranettet på jobb (NRK, red.anm.) har reaskjonene vært mange, forteller Gokstad.

Mongolske nøtter Denne jula presenterte Øyen sine siste nøtteoppgaver. Påsken blir debuten for Bache og Gokstad.

Den populære humorduoen vil sette sitt preg på programmet.

NØDT TIL Å GI SEG: Slik har vi sett Roald Øyen hver jul og påske i en årrekke. Nå er han helt nødt til å gi seg med nøttene.
NØDT TIL Å GI SEG: Slik har vi sett Roald Øyen hver jul og påske i en årrekke. Nå er han helt nødt til å gi seg med nøttene. Vis mer

- TV2 har allerede laget humornøtter, men vi må tilføre programmet noe av det vi kan - det er jo humor. I tillegg er det annerledes at vi er to programledere, men folk vil kjenne igjen nøttene, sier Gokstad.

Han forteller også at vaskelighetsnivået vil ligge på samme sted som det er i dag, og at layout vil være gjenkjennelig.

- Til sommeren skal vi være med på veldedighetsbilløp fra London til Ulan Bator i Mongolia. Vi skal ha med kamera, så det er nok mulig at det dukker opp noen nøtter derfra til neste jul, avslører Gokstad, som håper å kunne holde på med nøttekonkurransen til han er like gammel som Øyen.

- Dette er absolutt noe jeg vil holde på med lenge. Det beste er at Øystein og jeg får jobbe sammen. Det er veldig gøy, sier Gokstad.

Øyen beholder nøkkelkortet Øyen som har ledet konkurransen i nesten tretti år syns det blir rart å ikke knekke spørsmålnøtter lenger.

- Det er litt vemodig. Nå har jeg overlevert stafettpinnen til neste generasjon. Jeg vil savne å arbeide og kollegaene jeg har hatt, forteller Øyen til Dagbladet, som har jobbet i NRK i 49 år.

- Jeg har beholdt adgangskortet og skal innom både i morgen og på tirsdag. Jeg rakk nemlig ikke å rydde kontoret, så det blir en myk overgang. Så har jeg lovet kona å ta ei uke fri, men jeg er relativt rastløs, så jeg må nok finne på noe etterhvert, sier Øyen, som ikke helt vet hva han skal bedrive pensjonisttilværelsen med ennå.

MANN FOR SINE NØTTER:  Roald Øyen har ledet Påske- og Julenøtter på NRK siden 1984. Nå blir han nøttepensjonist. Foto: Scanpix
MANN FOR SINE NØTTER: Roald Øyen har ledet Påske- og Julenøtter på NRK siden 1984. Nå blir han nøttepensjonist. Foto: Scanpix Vis mer

Han har stor tro på sine arvtakere, og gleder seg til å følge Gokstad og Bache i høytidene som kommer.

- De to er kjempemorsomme og har et stort komisk talent, noe jeg selv ikke kan påberope meg å ha, sier Øyen.

HUMORDUO: Rune Gokstad og Øystein Bache overtar etter nøttegeneral Roald Øyen. Foto: Scanpix
HUMORDUO: Rune Gokstad og Øystein Bache overtar etter nøttegeneral Roald Øyen. Foto: Scanpix Vis mer