Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Hopphistorie korter ventetida på den flotte Nordagutu Stasjon

På kornet: Våre togstasjoner er tankefluktens slott. 

GAMLE DAGER: Bilde fra veggen på venterommet på Nordagutu Stasjon. Ingen har trillekofferter, men alle damene har hatt.
GAMLE DAGER: Bilde fra veggen på venterommet på Nordagutu Stasjon. Ingen har trillekofferter, men alle damene har hatt. Vis mer
Meninger

Jernbanestasjonen er den reisendes palass. Den er tankefluktens slott og drømmenes borg. I fjor kom en flott bok i kaffebordsformat om norske jernbanestasjoner, signert fotograf Sune Eriksen og forfatter Frode Grytten. «Meter over havet» het den. Siden de ikke hadde med en av de flotteste stasjonene på Sørlandsbanen, vil jeg komme med et supplement.

Forleden ble jeg sittende i et par timer og vente på togbytte på Nordagutu Stasjon, 112.1 meter over havet, oppført i nybarokk stil i 1916 etter tegninger av arkitektene Hoel & Grimnes. Fargen på huset er lys gulgrønn, med mørkegrønne bjelker. Det håndmalte termometeret på veggen viser tre pluss. Telemark bretter seg ut mot horisonten. Stasjonsnavnet og ordet «Venterom» er skåret inn i treverket. Den skrånende sola står så høyt som den gjør i mars. Inne i venterommet ser jeg et bilde fra åpningen av Sørlandsbanen i 1927. Menn med skalk og flosshatt.

FOLKEFEST: Narekollen ved Noragutu var verdens største hoppbakke inntil 1934.
FOLKEFEST: Narekollen ved Noragutu var verdens største hoppbakke inntil 1934. Vis mer

Venterommet er utstyrt som et minimuseum. Siden hoppsesongen nettopp er avsluttet, dveler jeg ved to gamle plakater. Den ene forkynner at det avholdes «landshopprenn» i Narekollen (kjent som verdens største skibakke fram til 1934), søndag 14. mars 1937. Videre står det at bakkerekorden er «88 meter (uoff. 95 m)», og verdt å merke seg: «Innmeldelse foreligger fra alle Kongsbergs beste hoppere.» Det vil nok si både Birger, Asbjørn og Sigmund Ruud. «Der vil bli opsatt billigtog og ekstratog i likhet med tidligere.» Tur retur Oslo: Kr. 5,70. «Musikk i bakken

Den andre plakaten reklamerer for «Narekollrennet. Telemarks Holmenkolldag. Søndag 25. februar 1940, Kl. 2. Kjempebakken hvor Kongsgård har hoppet 95 meter. Og hvor Per Johansen søndag forsvarer sin bakkerekord på 88 meter.» Nydelige svart/hvitt-fotografier av Nordagutus hoppkonge Olaf Wighus henger også på veggen, sammen med bilder fra Narekollen full prakt, sett fra unnarennet. Men hoppingen utgjør bare noe av klenodiene på Nordagutu. Vi har ennå ikke snakket om stasjonens største helt. Han kommer vi tilbake til - rett over påske. Følg med.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media